Sebastian Loeb câștigă Raliul Finlandei

Bogdan Zoltan | 06 August 2012

Sebastian Loeb câștigă Raliul Finlandei
Ce-i drept, prima partea a raliului n-a fost tocmai o plimbare în parc, localnicii Latvala şi Hirvonen suflându-i francezului în ceafă, iar cel din urmă s-a apropiat de lider până în superspeciala cu numărul 15, când a început să piardă teren.

Aşadar, a fost o luptă strânsă între piloţii echipei Citroen şi, cu toate că pe teren propriu Mikko nu s-a lăsat probabil uşor, punând presiune pe coechipierul sau, nu a avut prea mare succes.

Istoria se repetă - în 2008 Hirvonen s-a menținut constant aproape de Loeb, dar francezul pur şi simplu a dansat în drumul lui către linia de sosire. De această dată, campionul şi-a construit un avantaj pe parcursul etapelor, încât nici nu s-a mai obosit să forţeze în ultimele două probe speciale. Ambii piloţi au zburat, la propriu, însă erou local, Hirvonen, s-a ales doar cu poziţia a doua, la 6,1 secunde în spatele celuilalt DS3 WRC.

Loeb pur şi simplu a făcut spectacol pe macadam, deşi nu totul a mers ca pe roate - în SS8 acesta flirta cu retragerea din cauza diferenţialului spate care, din pricina supraîncălzirii, pierdea ulei, cauzându-i astfel probleme Citroen-ului DS3 WRC.

Chiar şi aşa, pilotul a tras tare, reuşind să păstreze avansul creat faţă de Hirvonen, ca mai apoi în SS9 să schimbe diferenţialul maşinii.

Bătălia celor de la Ctiroen a continuat pe tot parcursul raliului, iar mașinile Ford au îngreunat situaţia punând presiune pe ambii piloţi ai echipei franceze, în special pe Mikko.

Jari – Matti Latvala, aflat în prima zi a raliului pe locul 4, l-a devansat fără probleme pe Solberg, iar într-un final a terminat pe locul 3 cu un avans de 20 de secunde în faţa acestuia şi cu 28,9 secunde în spatele lui Loeb.

Cu toate că la un moment-dat a fost foarte entuziasmat de deznodământul raliului datorită prestaţiei avute, Latvala a declarat în final: „Chiar încerc, încerc să dau tot ce am mai bun, dar nu se întâmplă nimic. Nu ştiu de ce”.

Nici Hirvonen nu s-a sfiit să pună accent pe prestaţia lui Loeb, declarând: „Sebastian a fost mai rapid aşa că felicitări pentru el. Locul doi în Finlanda este rău, dar dacă ai o prestaţie perfectă nu este de ajuns să-l baţi pe Sebastian. Trebuie să faci mai mult, să tragi mai tare pentru că el este incredibil.”

Ştii că mergi foarte tare când ai doi finlandezi în spate, pe teren propriu, care dau 110% și tot nu reușesc să te ajungă. Este pentru a cincea oară când finlandezii s-au declarat învinşi la ei acasă în ultimii 20 de ani şi pentru a 3-a oară când s-au declarat învinşi în fața francezului.

Nu cred că este momentul să le amintim că Loeb tocmai a înregistrat a 73-a victorie, urcând pe acelaşi piedestal cu legendarul pilot finlandez de raliuri Juha Kankkunen. Iar Loeb se pare că nu are de gând să se oprească aici.