TopGear.ro Actualitate 10 lucruri interesante despre whisky – informații pentru pasionații de astfel de băuturi

10 lucruri interesante despre whisky – informații pentru pasionații de astfel de băuturi

de TopGear

Fie că îi spunem whisky sau whiskey, ne referim la acea băutură alcoolică atât de apreciată la nivel internațional. Poate fi scotch sau bourbon, cu fel de fel de caracteristici unice. Există chiar whisky cu miere, în sortimentul Jack Daniel’s Honey, un inedit amestec dintre whisky-ul Jack Daniel’s No.7 și renumita miere de Tennessee. Mai exact, o combinație de whisky cu lichior de miere uşor condimentat.Copiază HTML Copiază textul

10 lucruri interesante despre whisky – informații pentru pasionații de astfel de băuturi

Fie că îi spunem whisky sau whiskey, ne referim la acea băutură alcoolică atât de apreciată la nivel internațional. Poate fi scotch sau bourbon, cu fel de fel de caracteristici unice. Există chiar whisky cu miere, în sortimentul Jack Daniel’s Honey, un inedit amestec dintre whisky-ul Jack Daniel’s No.7 și renumita miere de Tennessee. Mai exact, o combinație de whisky cu lichior de miere uşor condimentat.

Cele mai multe branduri celebre de whisky au istorie lungă, au trecut prin perioade tulburi și au supraviețuit chiar și unor momente aparte, precum perioada prohibiției. Există și mărci mai tinere, însă toate au o legătură profundă cu trecutul, cu originile locale, cu inspirația unor fondatori, cu ingrediente alese atent și proceduri de fabricație respectate de fiecare dată cu maximă precizie. În mod aproape magic, ingredientele se transformă – uneori după învechire în butoaie speciale pentru foarte mulți ani – în acele licori atât de apreciate de pasionații de whisky din întreaga lume, inclusiv din România.

Whisky este prin definiție o băutură alcoolică premium, prestigioasă. Unele rețete au dus însă acest standard la noi culmi, rezultând sortimente de whisky super premium, cu adevărat exclusiviste, pentru experiențe memorabile. Brandul este important în acest domeniu pentru că vine cu o poveste și cu valori care completează și garantează experiența savurării în momente pline de farmec. Eticheta unui whisky nu este însă doar marketing, ci mult mai mult decât atât. Iată mai jos, pentru pasionați, 10 lucruri interesante despre whisky:

  1. Whisky sau whiskey? Nu este vorba despre băuturi diferite și nici despre vreo greșeală de scriere. De obicei, americanii și irlandezii preferă termenul „whiskey”, în timp ce restul lumii folosește varianta pe care o știm și noi utilizată mai des în România – „whisky”. Inclusiv scoțienii aleg această a doua variantă. Așadar, scrierea ține mai degrabă de… geografie. Contează ce este în interiorul sticlei!
  2. Sortimentele de whisky fabricate în Scoția se numesc scotch whisky sau, pe scurt, scotch. Americanii se referă de obicei la whisky-ul scoțian prin acest simplu termen, „scotch”. Aproximativ 90% din whisky-urile single malt provin din Scoția și trebuie distilate și maturate în butoaie de stejar timp de minim trei ani plus o zi. Desigur, se ajunge la variante de whisky maturate mult mai mult timp. Din categoria bauturi online din magazinul de băuturi alcoolice gourmetGIFT.ro, specializat inclusiv în coșuri cadou pentru orice ocazie, se poate comanda spre exemplu Johnnie Walker Black Label 12 Ani, blended scotch whisky. O altă variantă foarte apreciată de cunoscători: Whiskey Chivas Regal, 18 YO, blended scotch whisky care este învechit cel puțin 18 ani!
  3. Există trei tipuri de bază de scotch whisky produse în Scoția: grain, malt and blended. În traducere: cereale, malț și amestec. Unele persoane preferă și variantele Single Grain scotch whisky sau Single Malts.
  4. Cele mai populare whisky-uri sunt sortimentele de whisky de tip blended, create prin mixarea mai multor varietăți distilate din malț și cereale. Un exemplu foarte bun este gama Johnnie Walker, care oferă o serie de amestecuri premiate, toate cu profiluri diferite de arome. La gourmetGIFT.ro, e-shop-ul de băuturi online cu livrare gratuită indiferent de valoarea comenzii, sunt listate sortimente precum Johnnie Waker Black Label 12 Ani, Johnnie Walker Blenders’ Batch Red Rye Finish, Johnnie Walker Blue Label, Johnnie Walker Double Black sau popularul Johnnie Walker Red Label.
  5. Mergând spre irish whisky, merită să amintim o varietate cu totul specială: Jameson Caskmates Stout Edition din familia de irish whisky Jameson, un blended whisky de calitate superioară, Jameson Caskmates este maturat în butoaie folosite pentru berea neagră (cea de tip stout), de unde împrumută aroma de ciocolată. Astfel de sortimente inedite surprind consumatorii și îi determină să încerce noi și noi gusturi. Există și alte branduri de whisky care au inovat în ultimele decenii, alăturând rețetelor consacrate diverse tipuri de noi varietăți de whisky lansate în piață.
  6. Whisky-ul se combină excelent cu sucuri și siropuri, rezultând cocktailuri pline de gusturi noi. Printre cele mai cunoscute cocktailuri pe bază de whisky se remarcă nume precum Rob Roy, The Godfather, Lynchburg Lemonade (inspirat de Jack Daniel’s), Manhattan sau Old Fashioned. Multe cocktailuri au povestea lor, bine conturată. Spre exemplu, Manhattan se pare că a fost creat în clubul Manhattan din New York, la începutul anilor 1870, pentru un banchet găzduit de mama lui Winston Churchill. Se folosea inițial whisky canadian (o alternativă la îndemână la bourbon, în timpul prohibiției), dar acum se poate utiliza orice tip de whisky. Au apărut de-a lungul timpului foarte multe variante ale acestui cocktail clasic, diferite versiuni făcându-l mai dulce, mai clar, mai scump, mai ieftin sau schimbând whisky-ul sau vermut-ul în favoarea romului sau a tequilei.
  7. În funcție de regiunea de pe glog, există în mod clar diverse obiceiuri cu privire la consumul de whisky. În Marea Britanie, fanii whisky-ului adesea consumă scoth doar cu puțină apă, în timp ce în Spania este foarte obișnuit să mixezi whisky-ul cu băuturi pe bază de cola. În China, whisky-ul amestecat cu ceai verde rece pare o combinație ideală, iar în Japonia se savurează în mod curent whisky mixat cu apă minerală. Cum se bea whisky-ul în România? De obicei cu gheață, dar tot mai des în formă de cocktailuri, cu fel de fel de ingrediente, în principal sucuri de fructe și siropuri dulci fără alcool.
  8. În cea de-a treia zi de sâmbătă a lunii mai se sărbătorește Ziua Internațională a Whisky-ului. În anul 2022, World Whisky Day este pe data de 21 mai. Barurile din Marea Britanie sunt printre cele care pun mult preț pe această zi festivă. Ziua Mondială a Whisky-ului a fost fondată în 2012 și devine tot mai populară în întreaga lume. Tot mai multe țări se alătură sărbătorii an de an și tot mai multe branduri de whisky aderă la acest concept de sărbătoare dedicată. Participanții sunt încurajați să bea whisky în ziua respectivă la evenimente ce pot fi consultate online. Indiferent dacă sunteți un începător băutor de whisky sau un profesionist experimentat, vă puteți bucura de Ziua Mondială a Whisky-ului, savurând o băutură cu istorie de sute de ani, o băutura a regilor și țăranilor deopotrivă, de foarte multe generații, distilată cu pasiune.
  9. Cum a început totul? Prima dovadă de distilare, procesul esențial pentru crearea whiskyului, datează din Mesopotamia în jurul anului 2000 î.Hr. Aproximativ două milenii mai târziu, Alexandru de Afrodisia (filosof peripatetic și cel mai celebru dintre comentatorii greci antici asupra scrierilor lui Aristotel) a distilat apa de mare pentru a o transforma în apă potabilă pură. Tehnicile de distilare pentru whisky au apărut în jurul anului 1100, când călugării care călătoreau în Scoția au fermentat piure de cereale și au creat prima băutură. Primul an în care whisky-ul a fost menționat oficial ca produs distilat a fost în 1405.
  10. Între 1770 și 1780, whisky-ul era atât de valoros, încât multe distilerii îl foloseau de fapt ca monedă de schimb în comerț. Guvernul american a introdus o taxă pe whisky la importul și exportul produsului, ceea ce a condus la tulburări între guvern și fermierii de whisky. A existat așadar Rebeliunea Whisky între 1791 și 1794. George Washington a trimis forțe naționale pentru a înăbuși rebeliunea, dar taxa pe whisky a rămas o problemă controversată până la președinția lui Thomas Jefferson, când a fost abrogat acest cost.

Related Articles