Odată ce ai dobândit permisul de conducere, te poți urca liniștit la volan și poți străbate lumea în lung și-n lat, bucurându-te de noul tău statut de șofer. Este un moment important în viața fiecăruia dintre noi, dar și un punct de pornire pe un drum cu multe pericole.
Chiar dacă ai învățat temeinic la școala de șoferi, atât teorie, cât și practică, asta nu înseamnă că ești complet protejat de toate pericolele ce se pot abate asupra ta în trafic. Ca șofer, te expui unor riscuri de fiecare dată când scoți mașina din parcare, indiferent de cât de priceput și fin cunoscător al șofatului ai fi. Acesta este un adevăr universal, de la care trebuie să pornim o discuție de bază despre prevenție și conducere preventivă, aspecte ce ne pot pune la adăpost de evenimente nefericire în trafic.
Iată, deci, cum poți diminua riscul de a fi implicat într-un eveniment auto neplăcut:
1. Schimbă pneurile de vară cu unele speciale pentru sezonul rece
Alege pneuri pentru iarnă care oferă mașinii tale stabilitate și aderență la suprafața de rulaj de pe carosabil. Iarna este un anotimp dificil chiar și pentru șoferii experimentați, iar o mașină care nu e dotată corespunzător pentru sezonul rece are șanse mai mari de a fi implicată într-un accident rutier. Poți diminua considerabil acest pericol, schimbând pneurile de vară cu pneuri pentru iarnă, perfect construite pentru a face față temperaturilor scăzute și chiar și momentelor în care poți fi blocat în zăpadă. Cei de la Anvelope-oferte.ro îți pun la dispoziție o gamă variată de produse, menită să se adreseze fiecărui buzunar cu o soluție optimă.
2. Păstrează o distanță mai mare față de ceilalți participanți la trafic
În sezonul rece, carosabilul este adesea neprietenos, fiind acoperit fie cu apă de ploaie, fie cu zăpadă sau chiar polei. Acest lucru extinde suprafața de frânare, ceea ce înseamnă că, în loc să fii capabil să oprești mașina în 5 metri, vei avea nevoie de 10 metri sau chiar mai mult, în funcție de viteza de deplasare și de timpul tău de reacție.
Tocmai de aceea, e important ca, în sezonul rece, să menții o distanță mai mare în mers față de celelalte vehicule aflate în trafic. Astfel, în cazul în care ești nevoit să frânezi brusc, vei avea timp suficient să te oprești, fără a tampona mașina din fața ta sau vreun eventual pieton.
3. Evită să faci manevre agresive, cum ar fi frânarea bruscă
Manevrele agresive, în condițiile unui carosabil acoperit cu apă sau zăpadă pot să ducă la pierderea controlului volanului. Dintr-o frânare bruscă, pe gheață, de exemplu, ai șanse mari să transformi mașina într-o veritabilă sanie asupra căreia nu mai niciun fel de control.
Optează pentru o viteză cât mai mică de deplasare și evită să frânezi brusc și puternic sau să faci alte manevre de acest tip, cum ar fi să accelerezi foarte tare.
În cele din urmă, nu uita să porți întotdeauna centura de siguranță, fiindcă aceasta îți poate salva viața nu pleca niciodată de la ideea că ție nu are cum să ți se întâmple. Un eveniment de acest tip are nevoie de doar câteva secunde pentru a avea loc, așa că nu-ți pierde nici măcar o secundă vigilența, atenția de la volan și acordă foarte mare importanță dotării corespunzătoare a mașinii, mai ales când te pregătești de intrarea în iarnă.
Sursă foto: freepik.com