TopGear.ro Recomandari Cum să alegi anvelopele de iarnă potrivite pentru mașina ta

Cum să alegi anvelopele de iarnă potrivite pentru mașina ta

de TopGear

Vara s-a terminat, iar iarna își face tot mai mult prezența. Odată cu răcirea vremii și cu apropierea iernii vine și necesitatea de a pregăti mașina pentru condițiile dificile ale drumurilor acoperite cu zăpadă și ghețuș. 

Cele mai citite articole

Una dintre cele mai importante decizii pe care le poți lua pentru siguranța ta, a celor dragi și pentru a celorlalți participanți la trafic este să îți dotezi mașina corespunzător cu anvelope de iarnă. Alegerea corectă a acestora este foarte importantă. Iată câteva sfaturi pentru a face cea mai bună alegere:

  1. Află dimensiunile corecte. Pentru a alege anvelopele potrivite, trebuie știi dimensiunile exacte ale anvelopelor actuale. Aceste informații pot fi găsite în manualul mașinii tale sau pe partea interioară a ușii șoferului. Dimensiunile includ lățimea, raportul dintre înălțime și lățime, diametrul jantei etc. Alegerea dimensiunilor corecte va asigura o potrivire precisă pe roți.
  2. Indicele de viteză și greutate. Anvelopele au și un indice de viteză și greutate. Acesta indică viteza maximă la care anvelopele sunt proiectate să funcționeze în condiții de siguranță și greutatea maximă pe care o pot susține. Asigură-te că noile anvelope au indicele corect pentru mașina ta.
  3. Tipul de anvelope. Anvelopele de iarnă vin în două tipuri principale: anvelope cu șanțuri și anvelope realizate dintr-un amestec de cauciuc compozit și fibră de sticlă. Cele cu șanțuri oferă o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase, în timp ce cele cu fibră de sticlă oferă stabilitate și manevrabilitate sporită pe drumuri uscate. Alege tipul care corespunde nevoilor tale și mediului în care conduci cel mai des.
  4. Asigură-te că au inscripțiile specifice. Indiferent de tipul de mașină pe care îl deții, toate anvelopele de iarnă care sunt omologate prin lege și considerate sigure, au inscripții specifice precum: „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, dar și un fulg de zăpadă. Literele M și S vin de la cuvintele englezești “mud” care înseamnă “noroi” și “snow” care înseamnă “zăpadă”. Cele care nu au aceste inscripții nu sunt considerate sigure și riști amenzi uriașe.
  5. Eticheta UE pentru anvelope. Toate anvelopele comercializate în Uniunea Europeană au o etichetă care oferă informații despre eficiența consumului de combustibil, aderența pe carosabil umed și nivelul de zgomot. Acest lucru te poate ajuta să faci o alegere informată, având în vedere economia de combustibil și performanțele pe carosabil umed.
  6. Alege un brand de încredere. Brandurile consacrate au de obicei o calitate mai ridicată și o durabilitate mai bună. Consultă recenzii și rating-uri online pentru a afla care sunt brandurile bine cotate în ceea ce privește anvelopele de iarnă.
  7. Patru anvelope sau doar două? Dacă bugetul îți permite, este recomandat să montezi patru anvelope de iarnă, nu doar două. Acest lucru asigură o aderență uniformă și o manevrabilitate mai bună. În plus, dacă mașina ta are tracțiune integrală, este esențial să ai patru anvelope de același tip pentru a menține stabilitatea și echilibrul.
  8. Cumpără din anvelope auto din timp. Nu aștepta până când prima ninsoare a venit pentru a-ți achiziționa anvelopele de iarnă. Cumpără din timp cauciucuri de iarnă pentru mașina ta. În plus, cu cât achiziționezi mai devreme anvelopele de iarnă, cu atât cererea este mai mică, prețurile mai accesibile și găsești mai multe oferte. Dacă aștepți prea mult, stocurile se vor epuiza.

În concluzie, când alegi anvelopele de iarnă potrivite pentru mașina ta este important să acorzi atenție detaliilor specifice pentru a face cea mai buna alegere pentru siguranța ta. 

Cele mai citite articole

Related Articles