TopGear.ro Actualitate Este oficial: Amenzile rutiere aplicate bicicliștilor scad considerabil

Este oficial: Amenzile rutiere aplicate bicicliștilor scad considerabil

de TopGear

Amenzile rutiere aplicate bicicliștilor scad considerabil, potrivit unei legi care a a intrat în vigoare luni. Potrivit acesteia, amenzile pentru bicicliști sunt încadrate într-o clasă mai mică de sancțiuni decât până acum. Astfel, pentru anumite contravenții, valorile amenzilor pe care le pot primi bicicliștii scad considerabil.

Potrivit Legii 252/2019 de modificare a OUG 195/2002 privind circulașția pe drumurile publice, publicate luni în Monitorul Oficial, amenzile contravenționale pentru bicicliști au trecut de la clasa III de sancțiuni la clasa II de sancțiuni. Acest lucru înseamnă o scădere a amenzilor de la șase-opt puncte de amendă la patru-cinci puncte. Dacă până acum amenzile contravenționale aplicate bicicliștilor erau cuprinse între 870 și 1.160 de lei, conform noilor reglementări privind schimbarea clasei de sancțiuni, acestea sunt de-acum cuprinse între 580 și 725 de lei.

Nu toate sancțiunile contravenționale aplicate bicicliștilor sunt încadrate într-o clasă de sancțiuni mai mică. Mai exact, măsura amenzilor reduse nu se aplică și bicicliștilor care nu respectă regulile privind dotarea bicicletelor pentru circulația pe timp de noapte, a circulației pe autostrăzi, dar nici celor care nu respectă indicațiile polițistului.

Astfel, cei care merg noaptea și folosesc biciclete care nu sunt dotate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente ori nu au un sistem de frânare sau direcție eficace, nu au claxon sau remorca atașată bicicletei nu are un dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roșie ș.a. vor primi aceleași amenzi ca în prezent, respectiv cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Potrivit celor care au inițiat legea, măsura reducerii amenzilor aplicate bicicliștilor a fost propusă pentru că încadrarea acestor amenzi în clasa a III-a de sancțiuni „face de multe ori ca încălcări ale legii de către bicicliști să nu fie sancționate, polițiștii fiind descurajați de nivelul exagerat al sancțiunilor să amendeze bicicliștii așa cum ar face de exemplu cu pietonii (…). Prin urmare, un nivel mai mic al amenzilor ar face ca și bicicliștii care încalcă regulile de circulație să fie sancționați, ducând astfel pe termen lung la însușirea și respectarea prevederilor din Codul rutier”.

Pe dea altă parte, există temeri că o reducere a amenzilor aplicate bicicliștilor îi va face pe aceștia să fie mai neglijenți în ceea ce privește respectarea regulilor de circulație. De altfel, un număr foarte mare de bicicliști, în special din mediul rural, nu cunosc prevederile codului rutier. Potrivit unui studiu Eurostat, România este cea mai periculoasă țară din UE pentru bicicliști și pietoni.

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Related Articles