TopGear.ro Recomandari Călătorie cu mașina: 3 verificări pe care să le faci înainte de a pleca la drum

Călătorie cu mașina: 3 verificări pe care să le faci înainte de a pleca la drum

de TopGear

Călătorie cu mașina: 3 verificări pe care să le faci înainte de a pleca la drum

Vara este un bun prilej de a organiza o vacanță cu familia sau împreună cu prietenii. Fie că îți dorești să străbați țara în lung și-n lat, fie că vrei să vizitezi mai multe orașe europene, este important ca, înainte de a porni la drum, să îți iei măsuri de precauție, astfel încât călătoria să fie una lipsită de incidente.

Siguranța la volan depinde atât de stilul de condus al șoferului, cât și al celorlalți participanți la trafic, dar și de starea autovehiculului. Astfel că, înainte de a pleca în vacanța de vară, treci pe la un service auto și asigură-te că, de la filtru aer până la anvelope, fiecare componentă a mașinii este în stare bună de funcționare.

Verifică uleiul de motor

De regulă, uleiul de motor trebuie înlocuit o dată pe an sau după ce au fost parcurși 10.000 – 15.000 de kilometri. Însă, chiar dacă nu e timpul să-l schimbi, înainte de a pleca la drum cu mașina este important să verifici nivelul uleiului de motor. Acesta este cel de-al doilea cel mai utilizat produs consumabil, după combustibil, și are un rol important în asigurarea protecției motorului și reducerea nivelului de uzură.

Tipul de ulei folosit este, de asemenea, relevant. Uleiul de motor multigrad este potrivit în orice perioadă a anului, dar, dacă folosești uleiuri de motor în funcție de anotimp, este bine să verifici gradul de vâscozitate (măsurată în funcție de rezistența sa la curgere). De pildă, un ulei de motor 5W40 creează o peliculă mai groasă, în vreme ce uleiul 5W30 are o putere mai mare de pompare. Însă, fiecare tip de ulei are anumite caracteristici, iar un mecanic auto te poate ajuta să alegi cel mai bun produs consumabil pentru a avea grijă de motorul mașinii și pentru a nu întâmpina probleme pe drum.

Reglează presiunea în pneuri

Înainte de toate, este vital să verifici uzura anvelopelor și, dacă este necesar, să le înlocuiești.

Pe de altă parte, specialiștii recomandă verificarea presiunii în pneuri o dată pe lună sau înaintea drumurilor mai lungi. Presiunea în pneuri poate afecta stilul de condus, întrucât influenţează virajele, frânarea, precum și consumul de carburant.

Cele mai citite articole

Fiecare automobil are o anumită presiune pentru pneuri, recomandată de producător. Respectarea acesteia asigură o rulare eficientă a anvelopelor.

Verificarea și reglarea presiunii în pneuri este o acțiune ușor de realizat și se poate face rapid în toate service-urile auto sau la vulcanizare. De asemenea, dacă deții un manometru și știi care e presiunea potrivită pentru mașina cu care vei pleca la drum, poți face această verificare singur.

Verifică luminile și starea bateriei

O altă verificare esențială la autovehicul, înaintea unei călătorii, este cea a luminilor. De la luminile de semnalizare a direcției de mers și a celor de întâlnire până la luminile de ceață și cele pentru mersul înapoi, fiecare joacă un rol important în menținerea siguranței rutiere. Condițiile meteorologice nefavorabile și șofatul în timpul nopții reduc vizibilitatea în trafic. De aceea, este vital să te asiguri că sistemul de iluminare al mașinii funcționează în condiții optime, atât pentru ca șofatul să fie mai plăcut, cât și pentru a nu deranja ceilalți participanți la trafic.

O altă componentă importantă a mașinii este bateria. Dacă aceasta nu a mai fost înlocuită de foarte mult timp, este indicat să fie verificată și, dacă nu funcționează la capacitate maximă, să fie schimbată.

O călătorie cu mașina poate fi o aventură memorabilă și este esențial să iei toate măsurile de precauție pentru a nu întâmpina probleme pe drum. Mergi la un service auto, înaintea vacanței de vară, și asigură-te că mașina se află într-o stare bună de funcționare.

Sursă foto: Freepik

Cele mai citite articole

Related Articles