TopGear.ro Actualitate Ce trebuie sa stii despre bateriile auto

Ce trebuie sa stii despre bateriile auto

de TopGear

Ce trebuie sa stii despre bateriile auto

Cunoasterea este putere si atunci cand vine vorba chiar si despre baterie, si despre sistemul electric al masinii tale. De fapt, bateria este inima si sufletul masinii tale.

Ultimul lucru pe care il doresti este sa ramai cu masina blocata pe vreun drum pentru ca „a murit bateria”. Cu cat stii mai multe despre bateria ta si despre sistemul electric al masinii tale, cu atat este mai putin probabil sa ti se intample asa ceva.

De aceea te vom ajuta sa intelegi ce se intampla cu bateria si sistemul electric al autoturismului tau.
In medie, durata de viata a unei baterii de masina este de la 3 la 5 ani, dar obiceiurile de conducere si expunerea la elemente extreme pot scurta durata de viata a bateriei masinii.

De aceea este bine ca din cand in cand sa faci o verificare a bateriei cand mergi in service cu masina. De obicei, acest tip de verificare este un proces rapid si vei primi un diagnostic care iti va estima care este temperatura la care bateria ta de masina poate ceda. De asemeni, iti ofera o idee despre durata de viata ramasa a bateriei tale. Pe scurt, iti spune cam in cat timp te poti astepta sa ai probleme.

Un test scurt iti va spune daca bateria ta este inca in stare buna si nu vei avea probleme din cauza ei daca pleci la drum, mai ales daca trebuie sa faci o calatorie mai lunga.

Cum functioneaza cu adevarat o baterie de masina?

Bateria de la masina ta asigura necesarul de energie de care autoturismul are nevoie pentru alimentarea tuturor componentelor electrice din vehicol. Daca vrei, poti sa spui ca bateria poarta cu ea o mare responsabilitate.
Fara baterie, dupa cum probabil ai observat sau stii in teorie, masina ta nu va porni.

Sa aruncam o privire la modul in care functioneaza aceasta cutie mica, plina de energie.

O reactie chimica iti pune masina in actiune. Bateria practic converteste energia chimica in energia electrica necesara pentru a-ti alimenta masina, furnizand puterea necesara pornirii.

Bateria mentine si echilibrul curentului electric. Nu numai ca o baterie de masina furnizeaza enrgia necesara pentru a porni masina, ci si stabilizeaza tensiunea – acesta este termenul corect pentru alimentarea cu energie electrica). Pentru a mnetine motorul in functiune. O multime de treburi are mica baterie, dar piuterea ei este uriasa.

Cele mai citite articole

Semne ca te lasa bateria

Exista cateva semne de avertizare care iti pot indica faptul ca bateria masinii va crea porobleme? Cu siguranta, da!

„Macar daca as fi stiut ca o sa imi moara bateria!” – orice posesor de masina personala sau sofer a avut cel putin o data in viata o experienta neplacuta cu o baterie de masina care i-a creat probleme.

Din fericire insa, exista numeroase indicii si simptome care iti pot indica necesitatea inlocuirii bateriei de la masina. Daca ai nevoie de o baterie pentru masina ta, intra pe http://vrumauto.ro/

1. Dificultati la pornirea motorului
Cand incerci sa pornesti vehicolul, motorul motorul este lent si pornirea efectiva dureaza mult mai mult decat dureaza in mod obisnuit. Aceasta situatie poate fi descrisa cel mai bine de acel zgomot „ruuuurrr ruuurrr” pe care le face masina dupa ce porneste cu greu si apoi se opreste brusc.

2. Ledurile de avertizare de la bord se aprind
Acest lucru se intampla atunci cand puterea bateriei este slaba. Indicatoarele luminoase ale sistemului te avertizeaza ca este cazul sa verifici ce se intampla cu bateria masinii tale.

3. Deformarea acumulatorului
Caldura excesiva poate determina umflarea carcasei acumulatorului, reducand astfel durata de viata a bateriei.

4. Cand ridici capota te loveste un miros de ou stricat si putregai. In jurul bateriei se poate simti un miros greu, de ou stricat si sulf. Cauza: scurgeri de la baterie. De asemeni, acizii din baterie sunt corozivi si scurgerile pot produce deteriori grave im jurul posturilor.

5. Au trecut 3 ani de cand ai pus baterie noua pe masina? Daca ai schimbat bateria la masina cu mai mult de trei ani in urma, ar fi bine sa te asiguri ca totul este inca in regula.

In mod normal, o baterie de masina tine mai mult, dar dupa ce a trecut aceasta perioada de timp est enecesar sa faci o verificare si cea mai buna ocazie este verificarea tehnica anuala a masinii.

Dupa cum am spus si probabil stii si tu, durata de functionare normala a unei baterii auto este de la trei la cinci ani, in functie de baterie. Cu toate acestea, obiceiurile de conducere, vremea si multele calatorii scurte (de mai putin de 20 de minute) pot scurta drastic viata reala a bateriei masinii tale.

Cele mai citite articole

Related Articles