TopGear.ro Actualitate Constatarea amiabilă: Ce este și în ce condiții se poate face

Constatarea amiabilă: Ce este și în ce condiții se poate face

de TopGear
Constatarea amiabilă: Ce este și în ce condiții se poate face

Constatarea amiabilă de accident este o procedură folosită pentru cei care au fost implicați într-un accident rutier, un proces simplificat de constatare a daunelor de către părțile implicate în accident fără a mai fi necesara întocmirea documentelor de constatare de către poliția rutieră.

Chiar dacă se scutește timpul pierdut pentru declarații la secția de Poliție, totuși, această constatare amiabilă nu poate fi folosită în orice situație.

Iată care sunt condițiile în care se poate încheia și ce trebuie să conțină constatarea amiabilă de accident.

Când se poate aplica constatarea amiabilă ?

Potrivit legii „pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule asigurate, din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea daunei se poate face și în baza formularului Constatare amiabilă de accident”. Altfel spus, formularul de constatare amiabilă poate fi completat doar în cazul accidentelor ușoare.

Așadar, constatarea amiabilă nu poate fi folosită în cazul accidentelor în care sunt implicate mai mult de două mașini sau din care rezultă rănirea a cel puțin unei persoane.

În astfel de cazuri, șoferii implicați în accident trebuie să se prezinte, pentru a obține actele necesare reparării mașinii, la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea acestuia.

Se realizează recunoașterea răspunderii prin completarea formularului de „Constatare amiabilă a accidentelor”?

Cele mai citite articole

„Completarea și semnarea formularului Constatare amiabilă de accident reprezintă descrierea unui cumul de elemente și fapte care contribuie la soluționarea dosarelor de daună, nereprezentând o recunoaștere a răspunderii conducătorilor auto”.

Constatarea amiabilă este valabilă și poate fi folosită în relația cu firmele de asigurare doar dacă este completată și semnată de către cei doi șoferi implicați în accident.

Completarea și semnarea formularului nu reprezintă o recunoaștere a vinovăției unui șofer, ci reprezintă doar descrierea unor acțiuni și elemente care vor contribui la soluționarea dosarului de daună.

Ce trebuie să conțină Constatarea amiabilă?

Formularul, care este tipărit pe hârtie autocopiativă, trebuie să conțină  informații legate de data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicați în accident, ale proprietarilor vehiculelor, datele vehiculelor și ale propriilor societăți de asigurare RCA, dar și informații privind circumstanțele producerii accidentului.

De unde se obține formularul de Constatare amiabilă?

Obținerea formularelor de constatare amiabilă, pe care îl poți descărca de aici,  se face de la asiguratorii care încheie polițe RCA, tipărirea și distribuirea formularelor fiind sarcina acestora.

Astfel, odată cu încheierea poliței RCA, șoferul primește și un formular de constatare amiabilă de accident.

Ce faci cu Constatarea amiabilă după accident?

După completarea formularului de constatare amiabilă, păgubitul se poate adresa direct asigurătorului pentru deschiderea dosarului de daună și eliberarea unui document de reparație a mașinii, fără să mai fie nevoie de un proces-verbal de constatare emis de poliție.

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil