TopGear.ro Actualitate Masina noua, cheltuieli mai mici. Cat costa intretinerea unui autovehicul nou

Masina noua, cheltuieli mai mici. Cat costa intretinerea unui autovehicul nou

de TopGear

Masina noua, cheltuieli mai mici. Cat costa intretinerea unui autovehicul nou

Unul dintre aspectele la care un sofer trebuie sa fie atent atunci cand isi cumpara masina este nu doar costul ei de achizitie, ci si cheltuielile care apar ulterior. Din acest punct de vedere, un autovehicul nou este cea mai buna varianta, avand in vedere ca, per total, costurile de intretinere fata de cele ale unei masini second hand sunt mult mai mici. Iar daca opteaza pentru masini noi si ieftine, cu atat mai mult va fi protejat bugetul personal.

Care sunt cheltuielile de intretinere ale unei masini noi

Sunt diverse cheltuieli care apar pentru cei care detin un autoturism si anume:

  • cheltuieli fixe: impozit auto, asigurare RCA, rovinieta, rate lunare (daca este cazul).
  • revizie anuala – inspectia ITP;
  • consumabile: anvelope, filtru de ulei, filtru de aer, placute de frana, filtru de carburant;
  • carburant

Cele mai costisitoare dintre aceste cheltuieli sunt cele cu impozitul anual si cu asigurarea RCA

Impozitul variaza in functie de capacitatea cilindrica, astfel ca pentru o masina cu un motor mai mic de 1.000 cmc se plateste 40 de lei pe an, cel de pana la 1,6 litri costa 75 de lei, iar pentru motoarele mai mari, de 3 litri trebuie achitata suma de 2.500 de lei. Daca o masina are peste 2.000 cmc, impozitul anual este si mai mare. Este important de specificat ca pentru masinile electrice sunt oferite reduceri de taxe, care variaza de la o localitate la alta, in functie de deciziile consiliilor locale.

Si in calculul politei obligatorii RCA se tine seama, printre altele si de capacitatea cilindrica. In plus, mai conteaza in calculul asigurarii si varsta soferului, astfel ca tarifele cele mai mari sunt pentru soferii cu varsta sub 30 de ani, care, pentru un motor cu o capacitate cilindrica mai mica sau egala cu 1200 cmc platesc 1129 lei spre deosebire de cei din categoria de 31-40 de ani care platesc 723 de lei sau de cei cu varste intre 41-50 de ani, care vor achita 694 lei.

De ce e mai convenabila o masina noua

Cele mai citite articole

Daca in cazul cheltuielilor deja amintite lucrurile sunt oarecum similare intre masinile noi si cele vechi, totul se schimba in privinta acelor costuri care pot fi destul de consistente: reparatiile, spun specialistii de la financer.

Dupa cum se stie, in cazul masinilor second-hand, mai ales al celor cu sute de mii de kilometri la activ, piesele cedeaza rand pe rand. Fie ca trebuie reparate sau inlocuite cu totul, acestea necesita un buget destul de generos, iar neplacerile se reflecta nu doar in cheltuieli mai mari, ci si intr-o stare de stres permanenta, la gandul ce probleme mai pot aparea si cati bani costa remedierea lor.

Pentru ca intretinerea sa implice cheltuieli mai mici, este necesar ca soferii sa se orienteze catre masini care costa putin. Mai exact, masinile noi, care nu au motoare puternice implica cele mai scazute costuri, cel putin in privinta impozitelor si asigurarii.

O masina cu 0 kilometri consuma mai putin decat una care este utilizata de multi ani, prin simplul fapt ca este dotata cu tehnologii noi, pentru a face fata cerintelor in materie de protectia mediului.

In concluzie, masinile noi si ieftine (vezi lista completa aici!) sunt o investitie inteligenta pe termen lung.

Cele mai citite articole

Related Articles