TopGear.ro Actualitate Unde și cum poți verifica Gratuit istoricul mașinii pe care vrei să o cumperi?

Unde și cum poți verifica Gratuit istoricul mașinii pe care vrei să o cumperi?

de TopGear
Unde și cum poți verifica Gratuit istoricul mașinii pe care vrei să o cumperi?

Te-ai hotărât să achiziționezi un autovehicul second-hand și vrei să fi sigur că vei face o afacere bună? Trebuie să știi că ai posibilitatea de a afla istoricul mașinii de care ești interesat și asta gratuit.

În felul acesta poți scăpa de mai multe surprize neplăcute, pe care le poți avea atunci când faci afaceri cu persoane necunoscute.

Este vorba despre o aplicație dezvoltată de Registru Auto Român (RAR) care se accesează gratuit. 

Potrivit reprezentanților RAR, poți verifica istoricul unui autovehicul (condiția fiind ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR), prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român www.rarom.ro.

Datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația „ISTORIC VEHICUL” adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/șasiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă şi, după validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile pe care reprezentanții RAR le-au considerat utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.

Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone.

Aplicația poate fi accesată și de pe smartphone.
  • Datele generate sunt: activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP.

„Atenție! Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul nostru informatic. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicației se supune unor termene și condiții, care sunt detaliate în momentul accesării aplicației ISTORIC VEHICUL”, transmit reprezentanții RAR.

Aplicația reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul şi de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziție în cunoștință de cauză.

Cele mai citite articole

Principalele beneficii pe care le-au identificat cei de la RAR se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoțitoare ale vehiculului, a valabilității ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creșteri continue.

Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul.

Istoricul de daune contracost

Istoricul de daune contracost

Mai nou, Registrul Auto Român le oferă clienților și posibilitatea de a consulta și istoricul de daune al unui vehicul. Această funcție a aplicației ISTORIC VEHICUL este una pentru care trebuie să plătești.

Acest lucru este posibil ca urmare a informațiilor pe care le primește RAR de la partenerii specializați care colectează date de la societățile de asigurare și atelierele de reparații autorizate.

Astfel, la interogarea prin aplicația Istoric Vehicul, împreună cu informațiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicată de odometru) se precizează și faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, care poate fi oferit contra cost.

Tariful este de 35 de lei și se achită online.

Pentru a accesa aplicația, clienții trebuie să introducă seria de caroserie/sașiu și o adresă de e-mail validă.

În situația în care clientul dorește să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el este redirecţionat către zona de plată cu cardul, iar apoi va primi prin e-mail Istoricul de daune. Acesta conţine următoarele informaţii (conform modelului ataşat):
1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
2. Intervalul valorii devizului de reparație;
3. Intervalul indicației odometrului la data întocmirii devizului;
4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranță sau din structura de rezistență.

Toate informațiile pe care le veți introduce în sistemul informatic, pentru a afla datele de care sunteți interesat, sunt protejate conform normelor GDPR.

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil