TopGear.ro Actualitate Ce amendă riști dacă circuli cu ITP-ul expirat

Ce amendă riști dacă circuli cu ITP-ul expirat

de TopGear
Ce amendă riști dacă circuli cu ITP-ul expirat

ITP-ul sau inspecția tehnică periodică reprezintă o verificare tehnică periodică și obligatorie a mașinii, care presupune: verificarea nivelului de poluare, a siguranței rutiere și a categoriei de folosință a autoturismului.

ITP-ul certifică faptul că mașina ta este în stare regulamentară de funcționare și are dreptul să circule pe drumurile publice. Astfel că, orice s-ar întâmpla, nu circula cu ITP expirat.

ITP expirat suspendă automat înmatricularea unei mașini. Acest lucru echivalează cu conducerea unei mașini neînmatriculate și atrage după sine două amenzi. Una pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării. 

  • Valoarea cumulată a amenzilor pentru ITP expirat ajunge la 5.800 lei. În plus, poliția eliberează o dovadă fără drept de circulație și reține talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.
  • Prin urmare, șoferul poate deplasa mașina doar pe platformă.
  • ITP -ul trebuie făcut obligatoriu la RAR, nu la un service. 

Cât este valabil ITP-ul

Legislația rutieră impune verificarea periodică a tuturor autovehiculelor în centre specializate, iar nerespectarea acestor reglementări poate avea consecințe serioase.

Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupă de întreg procesul Inspecției Tehnice Periodice. Astfel, conform normelor RAR, perioada de valabilitate pentru ITP variază în funcție de destinația de folosire a mașinii dar și de vechimea ei.

Cele mai citite articole

Pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar un an de zile. Mașinile noi au obligația să se prezinte pentru prima oară la o astfel de inspecție după maxim 3 ani de la data achiziționării. După aceea o dată la doi ani. În cazul celor care au depăşit 12 ani, ITP se face anual.

  • Dacă ești prins pe teritoriul României cu ITP expirat, ai 15 zile la dispoziție pentru înnoirea lui. Altfel riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare.

E bine de știut faptul că va trebui să-ți pregătești mașina înainte de a o duce la inspecție. Asta înseamnă că va trebui să o cureți și eventual să o duci într-un service pentru niște verificări preliminarii.

Proprietarul îşi va recupera documentele după ce va face ITP la RAR, o operaţiune care durează circa 30 de minute şi costă 150 lei. În mod normal, o mașină „cu probleme” nu va trece inspecția periodică.

Unde poți verifica dacă ai ITP valabil

Așadar, trebuie să fiți atenți când expiră Inspecția Tehnică Periodică. Puteți face o verificare pentru a afla valabilitatea pe site-ul RAR dacă aveți seria caroseriei (VIN – vehicle identification number) sau pe cea a Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.).

După această operație, mai trebuie să introduci un cod de siguranță, iar în câteva secunde vei afla dacă mașina în cauză are sau nu inspecția tehnică periodică valabilă. Nimic mai simplu!

Cele mai citite articole

Related Articles