TopGear.ro Actualitate Ce înseamnă categoria B1 la permis? Vezi ce mașini poți conduce

Ce înseamnă categoria B1 la permis? Vezi ce mașini poți conduce

de TopGear
Ce înseamnă categoria B1 la permis? Vezi ce mașini poți conduce

Vrei să conduci o mașină dar nu ai încă vârsta de 18 ani, necesară susținerii examenului pentru permisul auto? Există totuși o soluție. Legislația din România permite conducerea de autovehicule de către persoanele care au împlinit 16 ani, în baza unui atestat primit de la o școala de șoferi autorizată.

Vârsta la care se începe școala este 15 ani și 9 luni, iar în ziua când se împlinește 16 ani se dă examen cu Poliția pentru obținerea permisului. 

Astfel, vei acumula experiență pentru când vei putea da și de permis pentru categoria B.

  • Potrivit Codului Rutier, persoanele de până la 18 ani pot obține permisul de conducere pentru categoriile de vehiculele AM, A1 și B1.

Din categoria B1 pentru care poți face școala de șoferi la 16 ani, fac parte autovehiculele cu trei sau patru roți, având masa proprie de peste 400 kg dar nu mai mare de 550 kg, echipate cu motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori cu viteza prin construcție mai mare de 50 km/h.

  • Altfel spus, la categoria de permis B1 ești obligat să conduci autovehicule mai mici și mai ușoare decât dacă ai deține un permis categoria B.

Cu ce viteză ești obligat să circuli 

Viteza maxima admisă pentru posesorii unui permis B1 este de 90km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau pe cele naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri. 

Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în vederea obţinerii permisului de conducere este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

În ce constă examenul la categoria B1

Examenul pentru obținerea permisului de conducere la categoria B1 constă în susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor respectiv în rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări, în 30 de minute, cu minim 22 răspunsuri corecte pentru promovarea acestui examen și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și comportamentului, corespunzătoare categoriei de permis solicitate, împreună cu un examinator din partea DRPCIV. 

Ce mașini poți conduce cu un permis categoria B1

Ce înseamnă categoria B1 la permis? Vezi ce mașini poți conduce - Aixam Coupe

Cele mai citite articole

Aixam Coupe – este o mașină fabricată în Franța cu un motor cu o capacitate cilindrică de 400cm³ care dezvoltă 5,4 cai putere. Viteza maxima este de 45km/h, iar capacitatea rezervorului este de 16 litri.

Ce înseamnă categoria B1 la permis? Vezi ce mașini poți conduce - Chatenet CH26

Chatenet CH26 – este o mașină fabricată în Italia cu o capacitate cilindrică de 523cm³, care dezvolta 5,4CP. 

Viteza maximă este de 45km/h, iar consumul este de 3 litri la suta de kilometri. Există și modelul Chatenet CH30 care are un motor un pic mai mare, de 505 cmc pe injecție multipunct, cu transmisie automată și tracțiune pe față. 

Ce înseamnă categoria B1 la permis? Vezi ce mașini poți conduce - Bellier

Bellier – este tot o mașină de fabricație franceză disponibilă pe piață sub forma a trei modele. Modelul Jade Classic cu doua locuri este cel mai cunoscut. Are o capacitate cilindrica de 523cm³, care dezvolta 5,4CP și poate atinge o viteză maximă de 45km/h. Consumul este de 3,2 litri la 100 de kilometri.

Al doilea model, Bellier Jade Racing are scaunele, schimbătorul, stickere și pedalele sport însă aceleași specificații ale motorului.

Al treilea model, Bellier Jade Urban, este dotat cu un motor Yanmar diesel cu injecție, care are o capacitate cilindrica de 523 cmc și o putere maxima de 5,4 cai putere.

Ce înseamnă categoria B1 la permis? Vezi ce mașini poți conduce - Microcar

Microcar – este o mașină în două uși, cu un motor de 500 cmc (21hp) și o putere de 21 cai putere. Mașina, de fabricație franceză, poate atinge o viteza maxima de 45 km/h

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil