TopGear.ro Actualitate VIDEO | Red Bull Racing exersează un pit stop în condiții de imponderabilitate

VIDEO | Red Bull Racing exersează un pit stop în condiții de imponderabilitate

de TopGear

Aston Martin Red Bull Racing a reușit să stabilească un nou record mondial pentru durata unui pit stop. La Marele Premiu al Braziliei de săptămâna trecută, Max Verstappen a avut o oprire la stand de numai 1,82 secunde.

Cu un astfel de titlu obținut pe pământ, pare de înțeles că cei de la Red Bull Racing au dorit să stabilească un record și pentru schimbarea pneurilor la înălțime – la 10.000 de metri mai exact. Pentru aceasta au folosit un monopost RB1 din 2005 și un avion Ilyushin Il-76 MDK pregătit pentru antrenamentul cosmonauților.

Intră în Galeria FOTO

Obiectivul a fost schimbarea pneurilor în timpul în care avionul plonjează pe o traiectorie balistică care asigură circa 22 de secunde de imponderabilitate, înainte de a lua din nou înălțime. Pentru a reuși, cei 16 membri ai echipei tehnice au făcut un antrenament tipic pentru cosmonauți. Acesta a constat din mai multe zboruri cu gravitație zero (Zero-G) împreună cu mașina și alți 10 membri ai echipei de filmare. Ca măsură de precauția, mașina și întregul echipament au fost fixate cu atenție înainte și după fiecare fiecare perioadă de imponderabilitate.

Cele mai citite articole

Cei de la Red Bull sunt cunoscuți pentru cascadoriile îndrăznețe realizate cu mașinile lor de Formula 1, cu proiecte care au fost întreprinse pe întreg globul, de la vârfurile din Himalaya la plajele de la Marea Moartă, prin zăpadă, gheață și deșert. Un pit stop pe un zbor Zero-G nu au mai făcut însă niciodată, și s-a dovedit mai dificil decât și-au imaginat.

„Stomacul era în regulă, dar mă simțeam ca și când capul stătea să-mi explodeze. A fost nevoie de două-trei reprize de imponderabilitate ca să-mi dau seama ce se întâmplă. La început, nu mă puteam concentra. Creierul meu nu putea să proceseze ceea ce se întâmplă. Am mai fost implicat în câteva proiecte speciale, de la slalom pe o pârtie din Kitzbühel la lacurile de sare din Argentina, am fost în locuri ciudate și am făcut lucruri bizare, dar acesta este cel mai bizar dintre toate – și cel mai intens în același timp – pentru că pur și simplu nu este nimic comparabil”, a declarat coordonatorul echipei tehnice Mark Willis.

Intră în Galeria FOTO

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil