TopGear.ro Actualitate Mobilizare generală la București pentru codul portocaliu de ninsoare și lapoviță

Mobilizare generală la București pentru codul portocaliu de ninsoare și lapoviță

de TopGear

Este mobilizare generală la București pentru codul portocaliu de ninsoare și lapoviță anunțat în această noapte. Primăria a anunțat că 415 operatori sunt pregătiți să intervină cu 741 de utilaje dacă evoluția fenomenelor meteo din această noapte o va impune. De asemenea, stocurile de material și soluții antiderapante se ridică la 21.260 de tone. Reamintim că Bucureștiul se află sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsoare și lapoviță, de miercuri de la ora 17:00 până joi la ora 08:00.

Ca urmare a prognozei meteorologice, care anunță precipitații mixte și sub formă de ninsoare în această noapte, la București, iar spre dimineață temperaturi scăzute și posibilitatea de formare de ghețuș, Primăria Capitalei, în calitate de coordonator al operațiunilor de deszăpezire, verifică stadiul pregătirilor de intervenție.

Astfel, în momentul de față, sunt pregătite pentru a interveni 334 de utilaje destinate să împrăștie material antiderapant și pentru pluguit zăpada și 415 operatori, pe timpul nopții. Totodată, sunt disponibile, în total la nivelul celor 6 sectoare, 21.260 de tone de material și soluții antiderapante.

„Subliniem faptul că, dacă evoluția fenomenelor meteorologice o va impune – respectiv dacă vor fi necesare transportul și evacuarea zăpezii – parcul de intervenție va fi suplimentat până la un total de 741 de utilaje. În caz de ninsoare, echipele vor interveni cu prioritate pe arterele principale, cele cu trafic RATB, cu obiective sociale și instituții publice, pe pante, rampe și poduri, după care se continuă pe toate străzile din oraș.

Totodată, pentru protecția persoanelor fără adăpost, echipele DGASMB realizează acțiuni de depistarea persoanelor fără adăpost, pe care le direcționează către centrele sociale din Pallady și Odessa din Calea Șerban Vodă. Echipele de intervenție DGASMB distribuie pături pentru persoanele fără adăpost care refuză cazare în centrele municipalității, precum și băuturi calde (ceai și supă).

Cele mai citite articole

În acest sens, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București are deschis continuu (24/24) un Serviciu de urgențe sociale, tel scurt 021.9524, la care bucureștenii pot sesiza cazurile de persoane fără adăpost de pe raza Municipiului București. Reamintim că Primăria Municipiului București pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon gratuit 0800.800.868, acolo unde aceștia pot semnala eventuale probleme apărute în urma ninsorilor/precipitațiilor”, se arată într-un comunicat al Primăriei Municipiului București.

Mobilizare generală la București: Ce recomandă ISU

În contextul atenționărilor emise de meteorologi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările menționate, astfel:

  • Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media;
  • Evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
  • Dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;
    În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
  • Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
  • Anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;
  • Rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;
  • Porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
  • Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Totodată, vă recomandăm instalarea aplicației oficiale a Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU, pentru dispozitivele mobile, disponibilă în Google Play și App Store, prin intermediul căreia puteți primi notificări în timp real” se mai arată într-o postare pe Facebook a ISU București-Ilfov.

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Related Articles