TopGear.ro Actualitate Povestea atletului care a castigat aurul olimpic cu pantofii gasiti in cosul de gunoi

Povestea atletului care a castigat aurul olimpic cu pantofii gasiti in cosul de gunoi

de TopGear

Sportivii de legenda devin de cele mai multe ori adevarati ambasadori pentru tarile lor. Stirile din sport care tin prima pagina a ziarelor de specialitate  arata insa ca in spatele medaliilor si a titlurilor de campion se afla multa munca, si uneori o soarta nedreapta.

Este si cazul lui Jim Thorpe, unul dintre cei mai mari atleti ai tuturor timpurilor. Jim a fost primul american care a obtinut medalia olimpica pentru Statele Unite ale Americii, in 1912, fiind incununat cu aurul olimpic atat la pentatlon cat si la decatlon. 

Jim Thorpe a avut o copilarie trista. Fiind indian american, la inceputul anilor 1900 s-a confruntat cu prejudecati rasiale si cu probleme privind dreptul la educatie. Fratele sau geaman a murit la varsta de 9 ani. Mama si apoi tatal lui au murit la doar cativa ani mai tarziu, iar Jim Thorpe a ramas orfan.

Tinand cont de toate aceste lucruri, probabil ca pentru Jim nu a fost o tragedie cand a constatat ca cineva i-a furat incaltamintea sport chiar inainte sa intre in cursa la Jocurile Olimpice de la Stockholm, din 1912. Pur si simplu si-a pus in picioare niste pantofi sport pe care cineva ii aruncase la gunoi, chiar daca acestia erau marimi diferite. Din cauza faptului ca pantofii erau diferiti, a trebuit sa poarte intr-un picior mai multe perechi de sosete pentru ca piciorul sa ii stea fix. 

A intrat in competitie si a reusit sa castige doua medalii de aur purtand pantofii gasiti intr-un cos de gunoi. Dar asta nu este tot ce a reusit Jim Thorpe la Jocurile Olimpice din 1912. El a obtinut aurul in proba de pentatlon, castigand patru din cele cinci discipline (saritura in lungime, aruncarea discului, sprint si lupte). Singura disciplina la care nu s-a impus, totusi s-a clasat pe locul trei in lume, a fost aruncarea sulitei, proba la care nu mai concurase niciodata.

De fapt, el a mai incercat sa arunce sulita o data inainte, in probele olimpice. La vremea respectiva, insa, nu stia ca avea voie sa o arunce luandu-si avant. A aruncat-o de pe loc si iesise pe locul doi.

Revenind la Jocurile Olimpice, Jim Thorpe a concurat si la teribila proba de decatlon. Pentru a va face idee despre cat de mare sportiv a fost, Thorpe a terminat pe primul loc la patru discipline (tir, saritura in inaltime, 110 metri garduri si proba de 1.500 metri). A terminat pe locul trei la trei dintre disciplinele decatlon-ului si s-a clasat pe locul 4 in alte doua.

La festivitatea de premiere a Jocurilor Olimpice din 1912, Regele Gustav al V-lea al Suediei i-a recunoscut meritele, numindu-l „cel mai bun atlet al lumii”. 

Succesul sau insa nu a durat mult. In 1913, Comitetul Olimpic al SUA i-a retras medaliile obtinute la Jocurile Olimpice acuzandu-l de incalcarea statutului olimpic. Invinuirile care i-au fost aduse aveau la baza presupuse informatii conform carora, in 1909, inainte de Jocurile Olimpice, Jim Thorpe ar fi primit bani ca sa evolueze in echipa de baseball Rocky Monts din Fayetteville, statul Carolina de Nord.

Sarac si cazut in patima alcoolului, Jim Thorpe a murit de cancer la 28 martie 1953. Reabilitarea oficiala a lui Jim Thorpe a avut loc abia in 1982, atunci cand presedintele Comitetului International Olimpic, spaniolul Juan Antonio Samaranch, a recunoscut pe deplin meritele obtinute de fostul mare atlet la Olimpiada de la Stockholm din 1912. Medaliile au fost redate familiei in 1983.

Related Articles

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!