TopGear.ro Actualitate Probleme de la alternator sau trebuie schimbată bateria automobilului tău?

Probleme de la alternator sau trebuie schimbată bateria automobilului tău?

de TopGear

De la prima cheie sau apăsare a butonului de contact, bateria unei maşini este ceea ce pune automobilul în mişcare. În cele mai multe cazuri, nici nu trebuie să porneşti motorul pentru că bateria să joace un rol important. De exemplu, dacă foloseşti aparatul radio sau pur şi simplu utilizezi sistemul de iluminare de interior al maşinii este posibil să primeşti un mesaj în bord legat de faptul că rişti să descarci bateria.

Bateria furnizează puterea necesară pentru scânteia iniţială care pune motorul în funcţiune, precum şi pentru elementele de încălzire. Dacă te întrebi “care este cea mai bună baterie?”, răspunsul este unul simplu: bateria specificată în manualul maşinii.

Nu este nevoie să fii un expert pentru a efectua o achiziţie informată şi rentabilă

Consultă manualul automobilului pentru a cunoaște dimensiunea, specificaţiile şi caracteristicile bateriei originale. De asemenea, găseşti informaţii despre baterii auto în diferite magazine online sau de piese auto. Înlocuirea personală a unei baterii este o opţiune dacă ai abilităţile necesare. O astfel de procedură nu este deosebit de complicată. Majoritatea bateriilor auto sunt poziţionate în partea din faţă a autoturismului, sub capotă.

Acestea sunt uşor de accesat şi pot fi înlocuite doar prin utilizarea anumitor chei de mecanică. În alte cazuri, bateriile sunt poziţionate în portbagaj sau în alte părţi ale autovehicului, fiind mai puţin uşor de găsit, darămite să le poţi scoate şi şă le înlocuieşti. Cel mai important lucru este să deconectezi terminalul negativ de pe baterie, reconectarea acestuia fiind şi ultimul lucru pe care trebuie să îl faci la finalul procesului de înlocuire a bateriei.

În cazul în care eşti îngrijorat/ă în legătură cu durata de funcţionare a bateriei, este bine să te reîntorci cu produsul la magazinul de unde ai cumpărat-o, având dovada achiziţiei, bineînţeles. 

Cele mai citite articole

Pentru garanție însă, bateriile auto trebuie montate într-un service autorizat unde se face verificarea sistemului electric, al alternatorului (cel care încarcă bateria) și al electromotorului (care primește curent de la baterie pentru a învârti motorul ca aceasta să pornească). 

Există anumite semnale distincte pentru a şti că bateria maşinii tale nu funcţionează corespunzător

Dintre acestea enumerăm:

·       Vezi dacă reuşeşti să încarci manual bateria, în mod repetat. În cazul în care întâmpini dificultăţi, sunt mari şanse ca durata de viaţă a bateriei să îşi fi depăşit de ceva timp limitele;

·       În special în condiţii de vreme rece, e posibil să simţi că maşina se chinuie să pornească motorul;

·       În cazul în care un voltmetru indică un interval de referinţă egal cu sau mai mic decât 10,5V.

Dacă bateria nu funcţionează, în timp ce maşina este în mişcare, este posibil să ai o problemă cu alternatorul. Alternatoarele au o durată de viaţă şi de funcţionare de aproximativ 96.000 de kilometri (deşi, în funcţie de marcă şi modelul automobilului pot atinge pragul de 64.000 de kilometri sau 160.000 de kilometri). Dacă motorul nu porneşte sau funcţiile maşinii sunt oprite, cel mai probabil este o problemă a bateriei. Este important de reţinut că performanţa bateriilor poate fi afectată de vremea rece, iar durata de funcţionare a bateriei fără a fi reîncărcata este o caracteristică și o dovadă clară că produsul este de înaltă calitate. 

Cele mai citite articole

Related Articles