TopGear.ro Actualitate S-a stins din viață Stirling Moss, cel mai mare pilot care nu a câștigat niciodată un titlu mondial

S-a stins din viață Stirling Moss, cel mai mare pilot care nu a câștigat niciodată un titlu mondial

de TopGear

S-a stins din viață Stirling Moss. Fostul pilot britanic a murit la 90 de ani, în casa sa din Londra. 212 victorii în 529 de curse a înregistrat cel supranumit “cel mai mare pilot care nu a câștigat niciun titlu”.

GALERIE FOTO

Cu 212 victorii în palmares, 16 dintre acestea obținute în Formula 1, Stirling Moss a condus 84 de modele diferite pe parcursul carierei sale, printre care Mercedes-Benz, BMW, Maserati, Ferrari, Lotus și Jaguar.

În ciuda insistențelor tatălui său de a se îndrepta către o carieră în medicină, tânărul Moss a luat startul în prima sa cursă la volanul mașinii părintelui său, un BMW 328.

Atâtea victorii și niciun titlu

A înregistrat primul succes în ziua în care a împlinit 21 de ani, cu un Jaguar XK120 împrumutat, în 1950, la RAC Tourist Trophy în Irlanda de Nord. Din acel moment, victoriile au devenit o obișnuință.

Moss a bifat succes după succes și în raliuri, iar în 1954, a fost primul pilot non-american care câștiga Cursa de 24 de ore de la Sebring.

În 1953, șeful de atunci al diviziei de motorsport, Alfred Neubauer, a insistat să-l vadă într-o mașină performantă. Intenționa să-l ia la Mercedes. Astfel, Moss a făcut rost de un Maserati 250F. A fost mașina cu care i-a depășit pe Juan Manuel Fangio de la Mercedes și pe Alberto Ascari de la Ferrari la Monza, în Marele Premiu al Italiei. Dar motorul său a cedat în turul 68, așa că Moss a fost nevoit să-și împingă mașina pentru a trece linia de sosire. Un efort care l-a impresionat pe Neubauer. Câteva zile mai târziu, Moss semna cu Mercedes.

În 1955, a venit și prima sa victorie în Marele Circ, una obținută la volanul unui model legendar: Mercedes-Benz W196. Mașinile Mercedes au ocupat primele patru locuri la Aintree.

În același an, a câștigat cursa de 1000 de mile Mille Miglia din Italia. Avea 25 de ani și conducea un Mercedes-Benz 300 SLR, care avea la bază mașina folosită de el în Formula 1. Timpul obținut de el, 10 ore, 7 minue și 48 de secunde, cu o viteză medie de 159 km/h, este un record care încă rămâne în picioare.

În aprilie 1960, pilotul din Formula 1 a rămas fără permis pentru un an de zile. A fost penalizat astfel pentru condus imprudent, în timp ce testa un Mini.

Un Mercedes îi poartă numele pilotului britanic. Este vorba despre seria limitată Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss, mașina fără parbriz, care atinge o viteză maximă de 350 km/h.

Sănătate șubredă în ultimul deceniu

Sir Stirling Moss avea 80 de ani când, în urma unui accident, și-a fracturat ambele glezne, patru metatarsiene și și-a fisurat patru vertebre. Dar s-a pus rapid pe picioare și și-a reluat viața obișnuită, participând în continuare la evenimente ca ambasador al brand-ului Mercedes-Benz. Accidentul a avut loc chiar în locuința fostului mare pilot. Liftul din vila sa s-a defectat, iar Moss a căzut în gol.

În 2016, Moss a fost internat într-un spital din Singapore cu o infecție serioasă. Sănătatea șubredă l-a forțat să se retragă din viața publică în ianuarie 2018.

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Related Articles

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!