Obtinerea permisului auto poate fi pentru multi un angajament complicat si costisitor, fiind nevoie de numeroase acte, cereri, taxe si nu in ultimul rand clase.
Pentru a veni in ajutor viitorului sofer in continuarea acestui articol vom discuta despre cateva elemente care ar trebui stiute atunci cand vine vorba de obtinerea permisului de conducere.
4 factori de luat in seama
Indiferent daca te-ai decis sa obtii un permis auto sau poate inca te mai gandesti, urmatoarele informatii trebuie luate in considerare.
Chiar daca unele dintre acestea se pot modifica de-a lungul timpului, majoritatea informatiilor oferite vor ramane totusi relevante, acestea putad reprezenta o fundatie generala a cerintelor necesare si a etapelor care trebuie parcurse.
Alegerea scolii corecte
Oricine doreste sa obtina un permis de conducere trebuie sa se inscrie in primul rand la o scoala de soferi, aceasta oferind cursuri atat teoretice cat si practice care pregatesc cursantul pentru examenele care urmeaza sa vina.
Chiar daca scolile auto sunt numeroase si pare a fi un pas usor de realizat, nu ar strica sa te informezi un pic despre cele disponibile in zona ta, asta pentru a vedea rezultatele pe care le au, dedicatia catre invatare si multe altele.
Este posibil ca, din diferite motive, timpul de asteptare pentru orele de practica sa fie mult mai mare pentru unele scoli comparativ cu altele, ceea ce poate afecta calitatea și ritmul cursurilor.
Avand in vedere ca aceste cursuri de practicai trebuie sa acumuleze 30 de ore, aceste intarzieri sau amanari ar putea afecta mult timpul petrecut pe „bancile scolii”. Mai mult decat atat, calitatea instructorului de a preda si de a impartasi din cunostintele sale conteaza la fel de mult, rabdarea si abilitatea de a ramane calm reprezentand unele dintre cele mai bune calitati pe care ar putea sa le aiba.
Orele sunt de 50 de minute si nu 60
Avand in vedere ca este necesara terminarea a 24 de ore de pregatire teoretica si 30 de ore de cursuri practice, trebuie mentionat ca aceste ore reprezinta ore didactice, adica 50 de minute cu 10 minute pauza.
Aceste informatii conteaza cu atat mai mult la partea de practica cand se pot ivi probleme de asteptare indelungata pentru instructor, doar ca sa te alegi doar cu 50 de minute de condus, poate nici atat.
Orele suplimentare costa bani
Daca cele „30” de ore condus nu au fost de ajuns pentru a prinde indemanarea si cunostintele necesare poti opta oricand pentru ore suplimentare, acestea avand insa un anumit pret, motiv pentru care am spus mai sus ca obtinerea permisului de conducere poate fi un angajament costisitor.
Alte cheltuieli la care cursantul se mai poate astepta pe langa plata scolii includ taxe pentru examen, inchirierea masinii pentru ziua examenului practic si posibilele cheltuieli pentru eliberarea fisei medicale pentru permisul auto.
Fisa medicala necesara pentru obtinerea permisului auto
Conform legii in vigoare, solicitantul unui permis de conducere auto trebuie sa fie supus unor investigatii medicale privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea in siguranta a unui autovehicul.
Aceste investigatii difera un pic intre ele in functie de categoria de vehicul pe care vrei sa o conduci, unele putand cere analize aditionale.
In ceea ce priveste categoria B insa, specialitatile necesare pentru eliberarea fisei medicale includ:
- Medicina Interna;
- Ortopedie si traumatologie;
- Neurologie;
- Psihiatrie;
- Otorinolaringologie;
- Oftalmologie.
Chiar daca in trecut cursantul trebuia sa alerge prin tot orasul de la un cabinet specializat la altul pentru a primi aprobarile necesare, in prezent acest proces a fost simplificat, existand deja numeroase clinici care detin in aceeasi cladire toate specializarile necesare eliberarii fisei pentru permis auto.
Acestea fiind spuse, poti intra oricand in contact cu cea mai apropiata clinica autorizata sau recomandata, specialistii de acolo putand sa iti raspunda la intrebarile si nelamuririle tale in legatura cu acest pas si sa te programeze atunci cand este nevoie.