TopGear.ro Diverse 3 afecțiuni frecvente la vârsta a treia

3 afecțiuni frecvente la vârsta a treia

de TopGear

3 afecțiuni frecvente la vârsta a treia

Din nefericire, procesul natural de îmbătrânire conduce la slăbirea organismului care, la rândul său, poate avea drept consecință declanșarea anumitor afecțiuni specifice vârstei a treia. În acest articol îți vom prezenta pe scurt câteva dintre acestea, cât și măsurile care trebuie luate din timp pentru a păstra calitatea vieții seniorilor. 

Care sunt cele mai comune afecțiuni ale bătrâneții?

În funcție de stilul de viață, istoricul medical familial și alte asemenea predispoziții, vârsta a treia poate aduce cu sine instalarea anumitor afecțiuni mai mult sau mai puțin tratabile. Iată câteva dintre acestea:

Osteoporoza

După cum reiese și din denumire, osteoporoza reprezintă o afecțiune a sistemului osos care are drept manifestare deteriorarea țesutului acestuia. Riscurile acestei afecțiuni sunt multiple, însă cel mai predominant este acela de rupere a oaselor din cauza slăbirii suferite. Îngrijirea și tratamentul bolnavilor de osteoporoză se realizează printr-o dietă bogată în calciu și vitamine, pentru a păstra densitatea oaselor la un nivel optim.

De asemenea, exercițiile fizice sunt recomandate în cazul acestei afecțiuni, atât pentru a susține greutate, cât și pentru a întări masa musculară. Kinetoterapia este ideală în acest caz deoarece presupune supravegherea medicală, astfel încât seniorii să nu riște să se rănească în cadrul antrenamentelor. 

Bolile neurodegenerative 

Cele mai citite articole

Printre cele mai cunoscute afecțiuni ale sistemului nervos se enumeră demența și Alzheimer. Din păcate, acestea afectează un procent crescut de vârstnici și nu au momentan un antidot. Pentru că evoluează rapid și au consecințe precum: tulburări grave de memorie, apariția stărilor de apatie, confuzie, depresie și anxietate, lipsa puterii de concentrare sau de a lua decizii, vârstnicii care suferă de astfel de afecțiuni ajung să fie dependenți de asistența celor din jur.

De aceea, cea mai bună măsură pe care o poți lua în acest caz este internarea părinților sau bunicilor tăi într-un centru de îngrijire specializat, pentru a preveni accidentele și pentru a ține afecțiunea sub control prin intermediul tratamentului medicamentos, terapiilor alternative și scăderea factorilor de stres din mediu – comparativ cu îngrijirea la domiciliu și realizarea sarcinilor casnice pe cont propriu. 

 Incontinența urinară

Odată cu slăbirea organismului, funcțiile renale sunt și ele afectate. De multe ori, acest lucru se traduce prin apariția incontinenței urinare, ceea ce presupune purtarea scutecelor pentru adulți și schimbarea lenjeriilor de pat în mod frecvent. Deoarece vârstnicul își pierde controlul asupra propriei vezici, are nevoie de asistența celor din jur, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Incontinența urinară aduce cu sine și o stare de rușine, iar vârstnicii suferinzi au nevoie să fie tratați cu multă empatie și înțelegere. De aceea, o soluție potrivită pentru astfel de cazuri este cazarea într-un cămin premium de bătrâni, unde toate nevoile lor vor fi îndeplinite, iar afecțiunea poate fi ținută sub control prin diferite exerciții fizice sau tratamente recomandate de medicul specialist.  

Multe dintre afecțiunile frecvente la vârsta a treia provoacă totodată și numeroase alte simptome precum oboseala cronică, umflarea ligamentelor și declinul cognitiv. Cu toate acestea, într-un mediu potrivit și cu ajutorul unei echipe de profesioniști, viața oricărui vârstnic poate fi îmbunătățită și chiar prelungită atunci când se acționează din timp. 

Cele mai citite articole

Related Articles