TopGear.ro Actualitate Better driving: sfaturi pentru condus în siguranță pe timp de iarnă

Better driving: sfaturi pentru condus în siguranță pe timp de iarnă

de TopGear

Odată cu venirea sezonului rece, condusul poate deveni o provocare. Indiferent de experiența pe care o avem în șoferie, este vital ca iarna focusul nostru să cadă pe siguranță –  atât a noastră, cât și a celorlalți participanți la trafic. 

Precipitațiile mixte, carosabilul alunecos, aglomerațiile create ne pun la test nu doar abilitățile de conducere, ci și răbdarea și vigilența în trafic. Ți-am pregătit un ghid cu cele mai importante tips & tricks de care să ții cont pentru a te asigura că ești în siguranță atunci când conduci iarna – atât tu, cât și cei din jur. 

1.Asigură-te că mașina este în stare perfectă

În mod ideal, înainte de începerea sezonului rece mașina ta ar trebui verificată la un service auto, pentru a te asigura că este în stare optimă, perfectă pentru condițiile meteo. Trebuie, în primul rând, să îți schimbi cauciucurile de vară cu unele de iarnă. 

Dacă te întrebi „ce anvelope de iarna ieftine să aleg?”, poți apela cu încredere la un specialist care să îți recomande cel mai bun produs atât pentru nevoile, cât și pentru bugetul tău. Este vital să nu circuli iarna cu niște cauciucuri de vară, pentru că acestea nu se vor plia pe condițiile meteo atipice. Pe lângă schimbarea cauciucurilor, iată alte aspecte tehnice de care să ții cont: 

  • asigură-te că luminile funcționează perfect, ca să fii văzut de toți participanții la trafic
  • verifică lichidul de parbriz și antigelul
  • asigură-te că bateria este în stare bună, încărcată complet
  • verifică sistemul de frânare – cel mai indicat pentru acest pas este să apelezi la un profesionist
  • asigură-te că ai schimbat uleiul. 

2. Mașină curățată. Călătorie planificată. 

Cele mai citite articole

Indiferent de întârzierea în care te afli, nu pleca niciodată la drum cu mașina înzăpezită – cantitatea de zăpadă depusă poate să îți obtureze vederea; mai mult de atât, poate cădea pe ceilalți participanți la trafic, punându-i și pe ei în pericol. 

Nu pleca la drum fără o planificare clară a traseului – asta înseamnă atât să verifici starea drumului pe care urmează să circuli, cât și vremea în locul în care urmează să ajungi. Când planifici deplasarea pe timp de iarnă, ia în calcul mai multe întârzieri: provocate de asfaltul alunecos, posibilele ambuteiaje, vizibilitate redusă etc. 

3. Atenție sporită

Chiar dacă este important să fii vigilent la fiecare călătorie pe care o faci, când vine vorba de condusul pe sezon rece, este vital să ai o atenție sporită pe toate planurile. Încearcă să îți mărești cât mai mult câmpul vizual, pentru a anticipa din timp orice posibilă criză. Iată alte câteva aspecte cărora să le acorzi extra-atenție iarna: 

  • vizibilitatea scade
  • spațiul de frânare crește (deci, alege să încetinești)
  • începutul iernii este cel mai periculos (îndeosebi prima zăpadă)
  • dincolo de aspecte tehnice, este vital să te adaptezi exigențelor psihice din trafic: majoritatea șoferilor vor fi mai agitați și nervoși, deci e important să îți antrenezi mentalul pentru orice călătorie. 

Deci, acum că ești echipat cu sfaturile necesare, posibil cu niște cauciucuri hankook și cu sisteme de încălzire, iluminare și frânare perfect funcționale, ești pregătit să intri în trafic – având siguranța că vei crea un mediu sigur atât pentru tine, cât și pentru cei din jur (și autovehicule, și pietoni).

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil