TopGear.ro Actualitate Când este cel mai bun moment pentru schimbarea anvelopelor

Când este cel mai bun moment pentru schimbarea anvelopelor

de TopGear

Ca orice componentă a unui automobile, anvelopele se uzează și, la un moment dat, trebuie înlocuite cu altele noi. Iată ce trebuie să știi despre schimbarea anvelopelor și ce trebuie să faci pentru a le prelungi durata de viață.

Intră în Galeria FOTO

Nu este nevoie de multă carte ca să-ți dai seama că anvelopele sunt componente consumabile ale unei mașini, poate cele mai importante pentru siguranța circulației, alături de discuri și plăcuțele de frână. Toată lumea știe că trebuie să schimbe anvelopele la un moment dat, dar care este cel mai bun moment pentru schimbarea anvelopelor?

Schimbarea anvelopelor din cauza uzurii

Determinarea gradului de uzură al unei anvelope este important pentru a putea alege cel mai bun moment pentru schimbarea pneurilor. În mod evident, atunci când au ieși la suprafață sârmele din structura anvelopelor, acestea nu maipot fi folosite. Totuși, nu trebuie să așteptăm până când anvelopele ajung la structura metalică din interior pentru a le înlocui.

Prevederile legale sancționează circulația cu anvelope al căror profil are adâncimea mai mică de 1,5 mm. În practică, cu un profil sub 3 mm condusul devine periculos, în special pe ploaie, din cauza rezistenței reduse la acvaplanare. În lipsa unui instrument adecvat, poți măsura adâncimea profilului cu o monedă de 50 de bani, pe care o introduci într-unul dintre canalele din zona centrală a anvelopei, cu stelele în jos. Dacă stelele sunt vizibile din canalul anvelopei, anvelopa trebuie schimbata.

Anvelopele nu se uzează doar ca urmare a rulării, ci și din cauza pierderii elasticității materialului, odată cu trecerea anilor. Chiar dacă profilul anvelopei are adâncimea suficientă, dar anvelopele au mai mult de șase ani, este momentul să te gândești la altele noi. Asta deoarece cauciucul din care sunt fabricate și-a pierdut deja proprietățile inițiale. Acesta devine mai rigid, având o aderență diminuată, ceea ce se traduce prin distanțe mai mari de frânare, în special în cazul unei frânari de urgență.

Cum prelungești viața anvelopelor

Probabil cea mai bună metodă pentru a prelungi viața anvelopelor este să te asiguri că acestea sunt umflate la presiunea indicată de producătorul mașinii. Rularea cu anvelopele umflate insuficient aduce, pe lângă o uzură accelerată a acestora, și un consum crescut de combustibil. Prin urmare, se recomandă verificarea presiunii cel puțin o dată pe lună și întotdeauna înaintea unei călătorii mai lungi. Verificarea presiunii se face atunci când anvelopele sunt reci, înainte de a porni la drum.

De asemenea, se recomandă verificarea periodică a geometriei trenului de rulare. În cazul în care geormetria roților nu este corectă, vor apărea uzuri nefirești ale anvelopelor. La fel se întâmplă și în cazul în care amortizoarele sunt uzate dincolo de limita eficienței.

Pentru o uzură uniformă a anvelopelor, se recomandă permutarea periodică a acestora. Operația se poate face la fiecare schimbare de sezon, dar nu mai rar de o dată la doi ani. În manualul mașinii găsiți schema corectă de permutare a roților. În cazul în care anvelopele sunt direcționale (cele mai multe anvelope de iarnă sunt direcționale), trebuie sa fiți atenți la sensul de rotație.

 

Citeste mai mult pe aici

Related Articles