O propunere legislativă depusă la începutul anului de mai mulți senatori UDMR avea ca scop sprijinea familiilor cu mai mult de trei copii pentru a-și cumpăra o mașină nouă. Programul „Un autoturism pentru fiecare familie”, cum a fost denumit, va fi respins de senat, potrivit ultimelor informații. Camera Deputaților este, în acest caz, for decizional.
Valoarea fondurilor nerambursabile pe care le-ar fi putu primi o familie cu trei sau mai mulți copii pentru achiziționarea unei mașini cu minim șapte locuri s-ar fi ridicat la 35.000 de lei, adică ceva mai mult de 7.200 de euro. Această sumă ar fi trebuit să reprezinte cel mult 30% din prețul unei mașini noi.
În expunerea de motive se precizează că lipsa unei oferte de finanțare adecvate familiilor numeroase în ceea ce privește sectorul auto afectează nivelul de trai al populației. Propunerea legislativă a luat în considerare și familiile care au copii cu dizabilități, pentru care o mașina spațioasă facilitează transportul echipamentelor medicale. Expunerea de motive precizează chiar termenul „monovolum”, o formă de caroserie care a pierdut din popularitate în ultimii ani.
“De cele mai multe ori, alegerea unei mașini are la bază raționamente estetice și financiare. Însă atunci când apar copiii, contează foarte mult alegerea unei mașini care asigură atât confortul, cât și siguranța pentru întreaga familie”, se arată în expunerea de motive.
Cele mai citite articole
Persoanele care s-ar fi putut înscrie în programul „Un autoturism pentru fiecare familie” ar fi trebuit să îndeplinească mai multe condiții:
- să fie cetățeni români, cu domiciliul în România, care la data solicitării finanțării nerambursabile au în întreținere/îngrijire trei sau mai mulți copii;
- să nu înregistreze obligații de plată restante la buget;
- să nu înregistreze restanțe la plata altor credite bancare;
- să își asume prin cererea și contractul de finanțare nerambursabilă că achită valoarea contribuției proprii (diferența până la prețul de vânzare a autovehiculului cumpărat).
Propunerea urmează să fie votată în plenul Senatului, având propunere de respingere de la comisii. Indiferent de ce decizie vor lua senatorii, deputații vor fi cei care vor decide adoptarea sau respingerea proiectului.
Citește și…
Citeste mai mult pe aici