TopGear.ro Actualitate Care sunt paşii de urmat după ce faci un accident

Care sunt paşii de urmat după ce faci un accident

de TopGear

sursa foto: https://pixabay.com/photos/transport-traffic-auto-accident-3146193/

Orice accident rutier este un eveniment nedorit în urma căruia trebuie să acţionezi responsabil. În funcţie de gravitate şi de natura pagubelor, se poate rezolva totul prin completarea de către şoferii implicaţi a unui formular de constatare amiabilă sau cu deplasarea unui echipaj de poliţie pentru cercetări. 

Iată câteva scenarii de cazuri şi modurile în care trebuie să reacţionezi atunci când accidentul s-a produs din vina ta sau eşti şoferul nevinovat.

Accident uşor, fără victime

Cele mai comune accidente rutiere sunt cele uşoare, în care au de suferit doar vehiculele implicate. În primul rând, dacă maşinile sunt deplasabile şi aţi stabilit vinovăţia şoferului responsabil, trebuie să le scoateţi în afara părţii carosabile pentru a permite fluidizarea traficului. 

Pentru orice maşină nedeplasabilă va trebui să chemi o platformă auto. În continuare trebuie să completezi împreună cu celălalt şofer formularul tipizat de constatare amiabilă a producerii unui accident rutier, fiecare în dreptul său. După ce faceţi schimb de formulare şi de date de contact, fiecare îşi programează o vizită la centrul de constatare a daunei de către asigurător. 

Dacă ai poliţă de tip CASCO, o poţi folosi indiferent că eşti responsabil sau nu de producerea accidentului. Dacă ai doar RCA valabil şi eşti şoferul vinovat, asigurătorul tău se va ocupa de reparaţia maşinii părţii vătămate. În acest caz, reparaţia propriei maşini o vei face din propriul buget. 

Când accidentul nu s-a produs din vina ta, reparaţia se face pe poliţa RCA a celuilalt şofer şi ai de ales între a duce maşina într-un service autorizat sau a o repara în regie proprie, cu suma cu care vei fi despăgubit. În funcţie de gravitate şi de fondurile pe care le poţi aloca lucrărilor de reparaţii, vei alege între reprezentanţa auto, un alt service sau o vizită în parcul de dezmembrări auto.

Evenimente rutiere cu vătămări de persoane

Cele mai citite articole

Situaţia se complică în momentul în care accidentul rutier produce vătămări corporale. În acest caz, maşinile trebuie să rămână pe loc pentru măsurătorile efectuate de agenţii de poliţie în vederea stabilirii circumstanţelor producerii evenimentului. Printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 trebuie să comunicaţi producerea accidentului. În funcţie de informaţiile furnizate, operatorul vă va îndruma către poliţie, ambulanţă sau pompieri. Dacă este nevoie, acordaţi primul ajutor persoanelor suferinde. În momentul sosirii echipajului de poliţie rutieră, aceştia vă vor îndruma cu privire la acţiunile ce urmează. De gravitatea accidentului depinde deschiderea unui eventual dosar de cercetare penală.

Măsuri de siguranţă pe care le poţi lua

Indiferent de natura accidentului în care ai fost implicat, trebuie să păstrezi anumite informaţii utile. De un real folos în cele mai multe circumstanţe este instalarea unei camere video de bord sau pe lunetă. Proba video poate elucida condiţiile în care s-a produs accidentul şi şoferul vinovat. La fel de important este să completezi corect informaţiile din formulare şi să-ţi notezi locul exact al producerii evenimentului, în funcţie de punctele de reper din jur. 

De fiecare dată trebuie să porneşti de la prezumţia de bună credinţă a celuilalt şofer implicat în accident, însă au existat şi cazuri în care părţile şi-au schimbat declaraţiile pe parcurs. 

În această epocă a tehnologiei, câteva fotografii efectuate cu telefonul mobil te pot scăpa de multe bătăi de cap ulterioare. Pozează maşinile îndată după producerea accidentului, înainte de o eventuală degajare a carosabilului, precum şi datele de identificare ale maşinilor şi şoferilor implicaţi. Verifică valabilitatea poliţei de asigurare a şoferului vinovat pentru a începe demersurile de reparaţii.

Una dintre cele mai bune măsuri de siguranță împotriva unui accident este prevenția. Și totul pornește de la tipul de mașină pe care îl conduci și toate accesoriile care te pot ajuta să te asiguri că tu și familia ta sunteți în siguranță atunci când porniți la drum. 

Așadar, întotdeauna verifică o listă cu cele mai puternice branduri de mașini și alege un model (chiar și atunci când cumperi second-hand) care îți sporește gradul de siguranță. 

Concluzie

Felul cum reacţionezi în cazul producerii unui accident rutier te poate scuti de multe bătăi de cap ulterioare. În primul rând, trebuie să-ţi păstrezi cumpătul şi să evaluezi pagubele. Dacă sunt doar materiale, completaţi împreună formularul amiabil şi deschide dosarul de daune la asigurător. Dacă evenimentul este de amploare, anunţă autorităţile competente şi supune-te deciziilor acestora.

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil