TopGear.ro Diverse Ce este OSB-ul și cum îl poți utiliza în construcții?
banner

Ce este OSB-ul și cum îl poți utiliza în construcții?

de TopGear

OSB-ul este unul dintre cele mai cunoscute materiale de construcții, dar și unul dintre cele mai practice deopotrivă. OSB-ul poate fi folosit pentru o multitudine de proiecte, grație rezistenței sale, dar și aspectului deosebit de plăcut, care se potrivește cu o multitudine de amenajări. Află din ce este realizat OSB-ul, dar și care sunt cele mai frecvente utilizări ale acestuia în construcții!

Ce este OSB-ul?

Plăcile din OSB au început să fie folosite din ce în ce mai mult în construcții și amenajări interioare, fiind soluții potrivite pentru o multitudine de situații. OSB este acronimul de la Oriented Strand Board, ceea ce se poate traduce ca plăci din așchii așezate după o anumită orientare. 

Așchiile sunt subțiri și sunt închegate în rășină, iar dispunerea acestora este în straturi, lipite prin presare la cald. Grosimea plăcilor de OSB poate diferi, astfel că materialul poate fi folosi pentru o varietate de lucrări de construcții. Pentru a alege grosimea potrivită a plăcilor, intra pe site MatHaus pentru a vedea ce anume este potrivit pentru proiectul tău de construire. 

Cum se poate utiliza OSB-ul în construcții?

Datorită rezistențelor pe care le au plăcile din OSB acestea pot fi folosite pentru a construi durabil și economic o multitudine de elemente. Pentru că sunt realizate din lemn, plăcile din OSB sunt și prietenoase cu mediul și sănătatea umană, așadar pot fi folosite în siguranță în case și gospodării. 

Iată așadar care sunt cele mai frecvente utilizări ale plăcilor de OSB și ce beneficii aduc acestea.

OSB pentru realizarea pereților

Dacă ai construit o casă pe structură de lemn sau dacă vrei să plachezi pereții casei tale cu un material ecologic, atunci plăcile din OSB sunt cea mai bună alegere. Alături de o izolație eficientă, cum ar fi cea din vată bazaltică, plăcile din OSB devin deosebit de eficiente pentru păstrarea unei temperaturi potrivite la interior. 

OSB pentru acoperiș

OSB-ul poate fi folosit pentru realizarea elementelor de astereală pentru acoperiș. Acestea se dispun peste structura de rezistență a acoperișului, pentru ca peste ele să fie montată învelitoarea. OSB-ul este un material care are rezistențe mari, astfel că poate face față cu succes solicitărilor ce provin de la nivelul acoperișului.

OSB pentru realizarea pardoselilor

Dacă te-ai gândit vreodată că ai avea nevoie de o pardoseală eficientă pentru atelierul tău sau pentru alte dependințe, atunci poți folosi plăci de OSB. OSB-ul este o alegere perfectă dacă ai nevoie de o schimbare de stil, deoarece acestea sunt realizate din lemn, iar aspectul ar putea contribui din plin la un aspect deosebit. 

OSB pentru cofraje

Un mod ideal de a realiza cofrajele pentru turnarea betonului este să le construiești din OSB. Plăcile din OSB sunt realizate în dimensiuni mari și pot acoperi suprafețe însemnate. În acest fel este redus volumul de muncă, dar și posibilitatea pierderilor de material, spre deosebire de metodele convenționale de cofrare. 

OSB pentru construcții ușoare

Dacă vrei să îți amenajezi un atelier sau un spațiu de depozitare, OSB-ul este cea mai bună alegere pentru a realiza structura. Suficient de rezistent, dar în același estetic, OSB-ul își aduce contribuția și în ceea ce privește realizarea de construcții ușoare și dependințe.

Alegerea OSB-ului pentru construcții este o decizie foarte bună deoarece acest material îți oferă nenumărate moduri prin care îl poți folosi. Unele tipuri de OSB pot oferi rezistențe foarte mari, astfel că pot fi folosite pentru realizarea elementelor portante, în vreme ce alte tipuri de OSB pot fi folosite în medii cu umiditate foarte mare. 

Este important să alegi în mod corect tipul de OSB în funcție de proiectul pe care vrei să îl realizezi, iar în acest sens va trebui să alegi produse de calitate, de la distribuitori specializați, precum MatHaus.

Related Articles

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!