TopGear.ro Motociclete Cum alegi casa de protecție potrivită pentru mers pe motocicletă?

Cum alegi casa de protecție potrivită pentru mers pe motocicletă?

de TopGear

Casca de protecție este considerată cea mai importantă componentă din echipamentul moto de protecție. Înainte să urci pe motocicletă și să pornești la drum pe două roți trebuie să te asiguri că ți-ai luat toate măsurile de siguranță. Acest lucru se traduce prin achiziționarea unui echipament complet din care nu poate lipsi casca. 

Dacă pasiunea ta pentru motociclism a început de curând, sigur ai nevoie de câteva sfaturi despre cum să-ți alegi casca de protecție potrivită. Iată de ce anume să ții cont: 

Tipuri de căști pentru motocicletă 

Atunci când te aventurezi pe două roți, nu uita casca de protecție pentru motocicletă. Există mai multe variante disponibile pe piață, iar alegerea o vei face în funcție de traseele pe care intenționezi să le parcurgi. Casca este elementul cel mai important din întreg echipamentul, asta pentru că îți poate salva viața în cazul unui impact. Dacă ești la prima achiziție de acest fel, îți recomandăm să mergi într-un magazin de specialitate să o testezi sau să citești cu atenție specificațiile din descrierea produsului, în cazul unei comenzi online. 

Cea mai populară este casca moto full face. Așa cum îi spune și denumirea, ea este integrală, adică îți acoperă capul complet, oferind un grad de protecție ridicat, inclusiv în zona bărbiei. În zona ochilor, acest model este dotat cu o vizieră fixă. Casca full face este ideală pentru cei care pornesc la drum lung, pe șosele de mare viteză, însă o poți achiziționa și dacă mergi prin oraș, pentru un plus de siguranță. 

Casca enduro este asemănătoare celei full face, cu mențiunea că ea se adresează celor care urcă pe motocicletă pentru motocross și parcurg trasee offroad, pe terenuri accidentate. Designul este proiectat în așa fel încât să asigure un plus de protecție în zona bărbiei. 

Cele mai citite articole

Casca flip up sau modulară îmbină cu succes confortul și siguranța atunci când mergi cu motocicleta. Deși acoperă tot capul, partea din față este detașabilă, astfel că îți permite doar să o ridici, fără să o scoți complet, atunci când te oprești pe drum pentru a bea apă, de exemplu. Este recomandată în general pentru drumurile scurte, la viteze moderate. 

Casca open face acoperă doar o treime din cap, fiind deschisă în partea din față. Acest tip de cască se adresează mai mult celor care folosesc scutere în oraș, la viteze mici. Indicat este sa folosești o pereche de ochelari, pentru a evita disconfortul dat de vânt și de eventuale impurități. Pentru că nu asigură protecție bărbiei nu este indicată a fi purtată pe trasee lungi și la viteze mari. 

Ai grijă la greutatea căștii moto

După ce ai aflat care sunt modelele de căști moto disponibile pe piață și ai decis care este potrivit pentru tine, e important să fii cont și de alte aspecte, cum este greutatea. Casca de protecție trebuie purtată permanent atunci când te afli în mers pe motocicletă, deci ea trebuie să fie și confortabilă. Optează pentru materiale ușoare, dar de calitate, care să îmbine confortul și siguranța. 

Alege mărimea potrivită pentru tine

Încă un aspect de luat în calcul atunci când îți alegi casca de protecție potrivită pentru mersul pe motocicletă este mărimea. O cască prea mică îți poate crea disconfort total, în timp ce una prea mare nu te va proteja corespunzător. Probează înainte de a cumpăra sau, dacă o achiziționezi online, măsoară-ți circumferința capului și ține cont de dimensiunile din descrierea produsului. 

Orice pasionat de motociclete știe că îi revine responsabilitatea de a nu porni la drum dacă nu este echipat corespunzător. Casca de protecție îți poate salva viața în anumite momente, așa că e esențial să optezi pentru una de calitate, care să se potrivească nevoilor tale. 

Cele mai citite articole

Related Articles