TopGear.ro Recomandari Cum vezi online câte puncte de penalizare ai acumulat anul acesta

Cum vezi online câte puncte de penalizare ai acumulat anul acesta

de TopGear

Foarte mulți șoferi doresc să știe cum vezi online punctele de penalizare, ceea ce dovedește nevoia de digitalizare a instituțiilor aflate în slujba cetățeanului. Cu toate acestea, guvernanții își doresc să rămânem dependenți de funcționarii plictisiți din spatele ghișeurilor, iar accesul la bazele de date ale instituțiilor publice este, de cele mai multe ori, imposibil.

Astfel, multe informații care există în sistemele informatice ale instituțiilor nu sunt accesibile cetățenilor decât în formă tipărită, după ce depun o cerere la ghișeu. De multe ori, cererea trebuie însoțită de tradiționalele „copii și un dosar cu șină” care ne-au marcat interacțiunea cu statul român timp de generații. Nu este normal să fie așa, iar pașii timizi făcuți în acest sens de cei de la Finanțe ne demonstrează că există o cale mai simplă și mai eficientă, dacă se dorește.

În cazul în care șoferul dorește să afle câte puncte de penalizare a acumulat pe permis, nu doar lipsa de suport din partea sistemelor informatice îl împiedică să o facă online. Asta pentru că celebrul Cod Rutier (în fapt o ordonanță de urgență a Guvernului  – nr. 195/2002) spune clar că acest lucru se poate face doar „personal, la sediul Poliției Rutiere”.

Cele mai citite articole

Astfel, la articolul 208, OUG 195/2002 precizează clar: „Art. 208. – Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obțină, personal, la sediul politiei rutiere din județul care îl are în evidenta, informații cu privire la numărul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicate”. Pentru acest lucru trebuie depusă o solicitare/cerere scrisă la sediul poliției rutiere, iar răspunsul se primește în termen de maxim 30 de zile de la înregistrarea ei.

În practică, răspunsul la această cerere se dă mult mai repede, iar șoferii din București au confirmat pe forumuri că de cele mai multe ori răspunsul este oferit pe loc, la ghișeu, fără să mai trebuiască să depui o cerere și așteptat un răspuns oficial. Nu de același tratament au parte cei din provincie, din păcate, care trebuie să urmeze procedura stipulată în Codul rutier.

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil