TopGear.ro Actualitate „Drumul mătăsii” în varianta europeană. Cât ar costa proiectul care ar salva Europa

„Drumul mătăsii” în varianta europeană. Cât ar costa proiectul care ar salva Europa

de TopGear

Institutul pentru studii economice din Viena (WIIW) propune un „drum al mătăsii” european, proiect în valoare de 1.000 de miliarde de euro, arată un comunicat de presă al instituţiei.

Demersul se bazează pe premisa că o mare parte din infrastructura Europei este într-o stare proastă, chiar şi în unele zone bogate ale Europei, cum ar fi Germania sau Olanda. În același timp, statele de la periferia Europei sunt subdezvoltate şi au dificultăţi, în parte tot din cauza deficienţelor din infrastructură.

Studiul arată că, în prezent, ratele dobânzilor reale sunt negative şi investiţiile în infrastructură au potenţialul de a se finanţa mai ușor. Iniţiativele europene în materie de infrastructură sunt însă insuficiente, iar continentului îi lipseşte un proiect comun, pozitiv, care să poată fi opus forţelor de dezintegrare.

Proiectul, o combinaţie de autostrăzi cu mobilitate electrică, căi ferate de mare viteză, porturi şi centre logistice, ar conecta zonele industriale din vest cu regiunile populate, dar mai puţin dezvoltate din estul continentului.

Cele mai citite articole

Costurile de construcţie au fost estimate la 1.000 de miliarde de euro. Suma reprezintă 7% din PIB-ul combinat al țărilor membre ale Uniunii Europene. Proiectul ar trebui să producă câştiguri economice substanţiale pe termen scurt, mediu şi lung de-a lungul traseului de peste 11.000 km al drumului. În afară de efectele asupra creşterii şi ocupării forţei de muncă (se estimează că vor fi create între 2 și 7 milioane de noi locuri de muncă în timpul construcţiei), efectele comerciale sunt de asemenea de aşteptat să fie semnificative.

Pentru finanțarea acestui proiect grandios, institutul propune înfiinţarea unui European Silk Road Trust (ESRT) ca societate pe acţiuni. Acesta ar permite finanţarea extrabugetară, şi ar urma să fie deţinut de ţările din zona euro, alte ţări UE şi ţări terţe care doresc să se alăture proiectului.

Citește și…

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Related Articles