TopGear.ro Actualitate Filtrul de particule de pe mașinile diesel și importanța acestuia

Filtrul de particule de pe mașinile diesel și importanța acestuia

de TopGear

Pentru șoferii care conduc autoturisme diesel cu normă de poluare Euro 4 sau mai mare pot la un moment dat să aibă anumite probleme cu filtrul de particule DPF. Este nevoie de folosirea autoturismului într-un mod cât mai eficient pentru ca astfel de probleme să fie evitate. Prin folosirea corespunzătoare a autoturismului, particulele de funingine nocive captate de către filtrul PDF sunt arse complet.

În cazul în care autoturismul nu este folosit corespunzător, particulele vor fi depozitate în interiorul filtrului în cantități mari. De aici și până la înfundarea filtrului mai este doar un pas. Un filtru înfundat înseamnă înlocuirea filtrului cu unul nou sau șoferii pot opta inclusiv pentru serviciile unui autoservice Timișoara pentru curățarea filtrului de particule DPF.

Utilitatea filtrului de particule DPF

Autoturismele diesel ard în timpul rulării motorină și anumite particule sunt rezultate în urma acestui proces. Particulele sunt cancerigene pentru oameni și prin urmare respectivele autoturisme sunt echipate cu astfel de filtre care să prevină ajungerea particulelor în atmosferă. Anumite filtre sunt concepute cu o funcție de regenerare pentru a fi folosite cât mai mult timp fără a exista probleme cu filtrul.

Pentru anumite autoturisme funcția de regenerare nu există. Prin urmare după un anumit număr de kilometri filtrul respectiv poate să se înfunde, ducând la probleme cu funcționarea motorului. Cauzele care pot duce la înfundarea filtrului de particule DPF sunt multiple. Una dintre cauze poate fi calitatea combustibilului folosit de către șofer. 

Cele mai citite articole

O altă cauză poate fi utilizarea unui ulei de motor necorespunzător. Chiar și rularea mașinii în cea mai mare parte a timpului în orașe poate cauza înfundarea filtrului de particule. Tot în rândul cauzelor care pot duce la înfundarea filtrului de particule regăsim defecțiuni ale senzorilor DPF, defecțiuni cu injectoarele sau cu turbosuflanta, dar și defecțiuni cu valva EGR.

Cum identificăm un filtru de particule DPF înfundat?

Pentru identificarea unui filtru de particule care are probleme putem fie să apelăm la un service specializat pentru revizii auto periodice, fie să acordăm atenție martorului de bord aferent filtrului. 

Martorul de bord va clipi intermitent sau se va aprinde dacă filtrul de particule este înfundat. Este nevoie de remedierea imediată a problemei. În caz contrar mașina va indica modul de avarie. Alte semnale că filtrul de particule este înfundat și are nevoie de înlocuire sau de curățare sunt date de un motor care nu mai trage și cu o turație scăzută. Inclusiv consumul mare de combustibil indică probleme la filtrul de particule. 

Operațiunea de curățare filtru DPF presupune ca un filtru care a depozitat cantități mari de particule de funingine să poată fi utilizat în continuare. Astfel este prelungită durata de viața a filtrului de particule specific pentru autoturismele diesel cu norme de poluare Euro 4 sau mai sus.

Cele mai citite articole

Related Articles