TopGear.ro Diverse Importanța igienei dentare și a vizitelor regulate la dentist pentru prevenirea și tratamentul parodontozei

Importanța igienei dentare și a vizitelor regulate la dentist pentru prevenirea și tratamentul parodontozei

de TopGear

Parodontoza este o afecțiune inflamatorie cronică ce afectează țesuturile de susținere ale dinților și care, în timp, poate duce la pierderea acestora. Ea poate fi însă prevenită și, dacă se intervine la timp, tratată cu succes. Din acest punct de vedere, un rol esențial îl joacă igiena dentară și controalele stomatologice periodice.[2] Cât de importante sunt acestea și de ce vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Rolul igienei orale în prevenirea parodontozei

Unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru parodontoză este igiena orală deficitară: favorizează formarea plăcii bacteriene și transformarea acesteia în tartru, care, la rândul său, este responsabil de apariția gingivitei, primul stadiu al bolii parodontale. Gingivita se caracterizează prin inflamarea gingiilor și sângerarea acestora, în special în timpul periajului dentar. Din păcate, aceste simptome sunt adesea ignorate, ceea ce permite agravarea afecțiunii. Dacă nu este tratată, gingivita va evolua în parodontoză, care, după cum menționam mai sus, poate duce la pierderea dinților și va cauza multe alte complicații ce vor afecta sănătatea întregului organism, nu doar pe cea orală.[2]

Igiena orală are deci o importanță crucială în menținerea sănătății dinților și gingiilor și prevenirea parodontozei. Elementele de bază ale unei rutine de îngrijire orală corecte sunt:

  • periajul dentar de 2 ori pe zi, timp de minim 2 minute, folosind tehnici corecte de periaj;
  • curățarea zilnică spațiilor interdentare, cu ajutorul aței dentare, a periilor interdentare ori a dușului bucal; 
  • folosirea apei de gură. 

Acordă o atenție deosebită periajului dinților strâmbi sau înghesuiți, precum și celor cu obturații sau coroane dentare – placa bacteriană se acumulează cu ușurință în jurul acestora.[1]

Rolul controalele stomatologice periodice în prevenirea și tratarea parodontozei 

Vizitele regulate la dentist pot ajuta atât la prevenirea acestei afecțiuni, cât și la depistarea și tratarea sa la timp. În primul rând, în timpul unei astfel de vizite, poți beneficia de o igienizare dentară profesională, care de multe ori include și un detartraj, singura procedură prin intermediul căreia poți scăpa de tartru odată ce acesta s-a format. Atenție! Periajul dinților nu este suficient pentru îndepărtarea tartrului, iar procedura de detartraj poate fi efectuată numai de către un medic stomatolog.

Tot din punct de vedere al igienei orale, un control stomatologic reprezintă și o ocazie de a primi recomandări în ceea ce privește îmbunătățirea acesteia, inclusiv tehnicile corecte de periaj dentar, renunțarea la obiceiurile care afectează sănătatea orală și măsurile de prevenire a problemelor dentare.  

Controalele stomatologice periodice permit și identificarea semnelor timpurii ale gingivitei și ale parodontozei, pe care tu poate nu le-ai observat, și luarea măsurilor potrivite pentru a opri evoluția și agravarea afecțiunii. În funcție de stadiul bolii, pe lângă înroșirea, umflarea și sângerarea gingiilor, alte posibile semne de alarmă ce pot apărea sunt: respirația urât mirositoare, dureri și disconfort la mestecare, retracția gingivală și slăbirea dinților.

În cazul în care parodontoza a apărut deja, dentistul poate efectua procedurile stomatologice necesare pentru tratarea sa. Care vor fi acestea depinde de gravitatea afecțiunii.[2] Poți afla mai multe despre cum poate fi tratată parodontoza pe site-ul clinicii LLL Dental

După cum se poate observa din cele menționate mai sus, vizitele regulate la dentist reprezintă o necesitate. În mod normal, se recomandă efectuarea unui control stomatologic o dată la 6 luni. În cazul în care există deja semne ale parodontozei sau prezinți factori de risc pentru această afecțiune, probabil că stomatologul tău îți va recomandă să îl vizitezi mai des. 

Parodontoza este o afecțiune dentară complexă, cu consecințe grave, dar care pot fi evitate. Adoptarea unei igiene orale adecvate și efectuarea vizitelor regulate la dentist pot contribui semnificativ atât la prevenirea acestei boli, cât și la depistarea și tratarea sa la timp, astfel încât să se evite pierderea dinților. 

Bibliografie:

  1. „Gum Disease: Prevention”, European Federation of Periodontology, 2021, www.efp.org/for-patients/gum-diseases/gum-disease-prevention/. Accessed 25 Apr. 2023.
  2. „Periodontitis”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473. Accessed 25 Apr. 2023.

Related Articles