TopGear.ro Actualitate Incursiune în universul egiptean din Cairo

Incursiune în universul egiptean din Cairo

de TopGear
Incursiune în universul egiptean din Cairo

Cairo sau Al Qahirah, capitala Egiptului, cu 18 milioane de locuitori, este cel mai mare oraș din Orientul Mijlociu și din Africa și atrage anual milioane de turiști.

Numit și ”Mama lumii” sau ”Mama tuturor orașelor”, ori ”Orașul Victoriei” este clar o metropolă exotică, aglomerată, pe alocuri haotică, o îmbinare a vehiului cu modernul.

Atunci când te afli într-un sejur in Hurghada, merită să-ți ”sacrifici” o zi pentru a vizita capitala Egiptului.

Obiective turistice în Cairo

Cu o colecție de peste 100 000 de artefacte, Muzeul Egiptean (Muzeul Cairo) este un punct de atracție recunoscut internațional. Obiecte de ceramică, bijuterii, sarcofage, mumii, toate sunt mărturii din trecutul antic al Egiptului care sunt expuse acolo.

În zona veche a orașului există o varietate de biserici antice: Biserica Coptă a Egiptului (prima biserică creștină de pe teritoriul Africii), Sinagoga Ben Ezra, Moscheea lui Amr Ibn al-Aas, sau Biserica Sfânta Maria, construită pe o colină înaltă, mai sus de ruinele cetății Babilon.

Un alt punct de interes este Turnul din Cairo, de 187 metri care oferă o minunată panoramă asupra orașului.

Pașii trebuie să vă ducă și în splendidul parc Al Azhar, cel mai mare parc din Cairo. Are zone de relaxare, fântâni, grădini de flori și restaurante, dar și zidul Ayyubid, construcție de 800 de ani, fiind un loc perfect pentru a-ți trage sufletul pentru a te îndrepta apoi spre orașul antic Memphis și bineînțeles piramidele din Giza.

Shopping la bazar – negociați fiecare produs

Nu poți părăsi Cairo fără un suvenir, iar cele mai veritabile le găsești în Bazarul Khan el-Khalil. Acolo se concentrează mare parte din haosul, gălăgia și agitația orașului.

Vorbim despre o piață care împânzește aleile înguste din cartierul Islamic. Pe tarabele bogate veți găsi de toate: produse textile, haine, suveniruri, decorațiuni, parfumuri, uleiuri naturale, bijuterii din aur, argint, cu pietre semiprețioase, dar și alimente proaspete, condimente veritabile, tutun, arome și narghilele.

Prețurile nu sunt bătute în cuie, deci este indicat să negociați pentru a obține cel mai bun tarif!

Nu se mănăncă carne de porc

Cele mai citite articole

Ce ar fi o vacanta in Egipt fara o incursiune in gastronomia locală. Bucătăria Egipteană îmbină cu succes, în preparatele sănătoase, influenţele mediteraneene din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu.

În supe egiptenii folosesc roşii, cardamon, macriş şi fasole, dar și chimen sau alte condimente care dau un gust special.

Usturoiul și ceapa se folosesc din abundență, alături de legumele bogate în proteine ca fasolea, mazărea și lintea.

Majoritatea felurilor de mâncare se servesc cu garnitură de orez, salată verde, paste fănoase, sau legume inăbuşite.

Nu se consumă carnea de porc, dar se prepară rețete delicioase cu carne de pui, de miel sau peşte. Încearcă kofta, kebab, salată de tahina, pui fript, hamam mahshi, baba ghannug, salată de crudităţi cu tot felul de mirodenii, sărmăluţe de post în foi de vită, ful, ta’meya, koshery, bikli, shawarma, sau falafel.

Desertul constă fie în fructe proaspete, precum rodii, curmale, pepeni roşii şi galbeni, banane, portocale, fie în paste dulci şi budinci, precum baklava, konnefer, sau Om Ali.

Mulți localnicii nu consumă alcool

Ca în majoritatea țărilor islamice și aici este interzis consumul băuturilor alcoolice. Se consumă în cantități impresionante ceaiul negru, de mentă, sau de hibiscus, servit fierbinte, în pahare mici de sticlă.

Cafeaua e foarte dulce şi tare.

În sezonul rece se bea sahleb, o băutură lăptoasă, cu stafide, miez de nucă pisat şi miez ras de nucă de cocoș, este dulce și se servește fierbinte.

Bine de știut

  • Pentru a evita priviri dojenitoare, apostrofări sau situații jenante îmbracă ceva decent, evită momentele de afecțiune în public, stai alături de grupul din care faci parte și evită să pornești negocieri dacă nu ai intenția să achiziționezi un produs sau serviciu.
  • Peste tot se cere și se oferă bacșiș, aproape pentru orice gest sau serviciu. Egiptenii pot să fie din acest punct de vedere destul de agasanți, dar așa își completează veniturile, acestea fiind extrem de mici.
  • Clădirile vechi, sărăcăcioase, intră în contrast puternic cu noile construcții moderne, iar orașul are mari probleme privind curățenia, ceea ce spune multe și despre condițiile de trai ale localnicilor.
  • Temperaturile urcă vara până la 38°C, iar din noiembrie până în martie maximele zilei rămân sub 25 ° C, cu minimele pe timp de noapte de 10 ° C. Așadar iarna în Cairo pare mai primitor datorită ploilor ușoare care spală aerul și astfel este mai ușor de respirat.Cu bune și rele capitala Egiptului își primește vizitatorii pe tot parcursul anului.„Cel ce nu a văzut Cairo, nu a văzut lumea deloc.” se spune în ”O mie și una de nopți”.

Cele mai citite articole

Related Articles