TopGear.ro Actualitate Rulmenti liniari: ce sunt si care este rolul lor?

Rulmenti liniari: ce sunt si care este rolul lor?

de TopGear

Rulmenti liniari: ce sunt si care este rolul lor?

Majoritatea uneltelor si a masinilor profesionale au in componenta lor elemente liniare folosite pentru ghidaj, dar si alte tipuri de componente care, puse impreuna ajuta la obtinerea preciziei necesare in domeniile industriale. De exemplu, pentru masinile care functioneaza pe baza unei comenzi numerice sunt necesari rulmenti liniari de calitate, care trebuie schimbati ori de cate ori nu mai reusesc sa faca fata capacitatii zilnice.

Este vorba despre obiecte care pot fi achizitionate atat din magazinele fizice, cat si din magazinele online foarte usor. In randurile ce urmeaza sunt prezentate principalele detalii pe care publicul larg trebuie sa le stie despre aceste tipuri de rulmenti!

Care sunt principalele functii ale rulmentilor liniari?

In ceea ce priveste functiile rulmentilor liniari, important de precizat este ca acestia contribuie la crearea eficienta a fortelor de frecare. Scopul lor este de a sprijini miscarile de translatie al unui ax din cadrul masinilor industriale, eliminand astfel fortele de frecare.

Ulterior, in cadrul echipamentelor controlate cu ajutorul computerelor, acolo se impune o precizie milimetrica, utilizatorii trebuie sa stie ca lubrificarea lagarului in care este utilizat axul de forta nu este suficienta, rulmentii liniari intervenind aici. Practic, ei au rolul de transforma fortare de frecare intr-o forta de rotire cu ajutorul bilelor care se afla in interiorul intregului ansamblu al echipamentelor tehnice.

Din punct de vedere vizual, rulmentii liniari sunt extrem de asemanatori cu cilindrele in cadrul carora sunt montate mici sfere metalice.

Cele mai citite articole

Alegerea celor mai buni rulmenti liniari, in functie de necesitati

Persoanele care au nevoie de rulmenti liniari trebuie sa ii aleaga in functie de nevoile pe care le au. Pe piata exista mai multe modele, motiv pentru care este recomandat ca cei ce lucreaza in mediul industrial sa citeasca foarte atent descrierea produselor de care sunt interesati, astfel incat sa ia cea mai buna decizie pentru rezultatele pe care si le doresc.

Din ce sunt formati rulmentii?

In general, rulmentii sunt formati din cateva elemente esentiale. Printre acestea se numara inelele de interior si cele exterior, elementele de rulare, respectiv coliviile. De exemplu, inelele interioae sunt fixate pe un arbore, iar cele exterioare sunt fixate pe o carcasa vizibila. Important de precizat este daptul ca partea prelucrata a inelelor, care este creata pentru ca toate corpurile de rulare sa alunece se numeste cale de rulare.

Mai apoi, elementele de rulare sunt impartite in 2 categorii principale: bile si role. Bilele sunt intotdeauna in contact direct cu cele 2 tipuri de inele, prin intermediul cailor de rulare, iar inelele si corpurile de rulare sunt realizate dintr-un otel aliat cu crom calit ori din otel de cementare.

Coliviile sunt elementele aplicate pe rulmenti cu scopul de a cuprinde corpurile de rostogolire partiala, dar si pentru a mentine o distanta exacta intre ele. In functie de felul in care sunt prelucrate, coliviile pot fi strunjite, turnate prin injectie sau presate.

Lista informatiilor care trebuie cunoscute despre rulmentii liniari este mult mai lunga, insa detaliile mentionate anterior ar trebui sa fie suficienta pentru ca incepatorii in domeniul industrial sa inteleaga cum functioneaza aceste obiecte!

Cele mai citite articole

Related Articles