TopGear.ro Diverse Tastaturile de laptop și tehnologia acestora

Tastaturile de laptop și tehnologia acestora

de TopGear

Tastaturile de laptop și tehnologia acestora

Indiferent cât de departe a ajuns tehnologia comenzilor vocale, tastatura rămâne una dintre cele mai esențiale metode de comunicare pe laptop sau PC. Din păcate, nu toate tastaturile de laptop sunt destinate să aibă o durată lungă de viață. Totodată, unele dintre ele pot fi incomode și neplăcute. Așadar, dacă anticipați multă tastare pe următorul laptop, va recomandăm să luați în considerare aceste lucruri în momentul în care achiziționați noul laptop:

Mărime și funcții

Dimensiunea tastelor de pe tastatura unui laptop este importantă deoarece este direct proporțională cu precizia apăsării tastelor. Ceea ce ar trebui să urmăriți este o tastatură „full-size”. Orice laptop cu o dimensiune a ecranului de 12 inchi sau mai mult ar trebui să aibă o tastatură de dimensiune completă. Precizia apăsării tastelor este îmbunătățită și mai mult dacă tastele au o formă concavă în loc să fie plate, deoarece gropița ușoară va ajuta degetele să găsească centrul unei taste fără a privi tastatura. 

Este foarte important să examinezi tastatura laptopului pentru tastele pe care le considerați esențiale pentru dvs. și tipul dvs. de muncă. De exemplu, dacă muncă dvs. implică multă scriere, este posibil să vă doriți taste pentru funcțiile de navigare a cursorului, cum ar fi Acasă, Sfârșit, Pagină Sus și Pagină Jos. Multe laptop-uri de astăzi le combină cu alte taste, cum ar fi tastele “săgeți”, și pot fi accesate doar prin apăsarea lor în combinație cu tasta “Funcție”. Deși tastele F1–F12 abia sunt folosite în zilele noastre, este posibil să doriți să le utilizați fără o combinație. În funcție de mediul de lucru, este posibil să doriți și iluminare de fundal pentru taste. Alegerea unui model cu niveluri de luminozitate reglabile vă poate ajuta să scrieți în întuneric fără să vă obosiți ochii.

Atingere și flexibilitate

Chiar dacă ar putea părea ceva neimportant,  este bine să cauți taste care să ofere mai multă rezistență în timp ce le apesi. Acest lucru se datorează faptului că o tastă cu mai multă rezistență oferă un feedback tactil mai bun degetului. O tastă care este ușor de apăsat și eliberat nu vă va da senzația că ați apăsat tasta respectiva si vei avea tendința de a-l apăsa din nou: așa apar greșelile. Multe laptop-uri subțiri și ușoare tind să vină cu o tastatură cu profil redus (taste usor de apasat)  din cauza cadrelor lor subțiri. Întotdeauna ajută testati tastatura unui laptop înainte de a-l cumpăra. O tastatură de laptop cu multa flexibilitate se va îndoi în interior, impreună cu tastele apăsate. Suportul de sub taste trebuie să fie ferm pentru o tastare precisă. Prin urmare, este bine să găsești o tastatură de laptop fără flexibilitate.

Tipuri de tastaturi

Cele mai citite articole

Tastaturile pentru laptopuri sunt în principal de trei tipuri: stil tradițional, chiclet și mecanic. 

O tastatură în stil tradițional are tastele plasate una lângă alta, cu fiecare margine a tastei înclinată. În general, oferă mai multă suprafață și deplasare a tastei și este mai ușor de înlocuit, deoarece întreaga tastatură se află pe o suprafață care poate fi înlocuită.

O tastatură chiclet (sau insulă) are taste care par să iasă din corpul laptopului prin decupaje separate pentru fiecare tastă. Tastele sunt de obicei plate și nu se înclină în jurul marginilor. Se creează impresia că există mai mult spațiu între taste. De asemenea, face curățarea tastaturii mult mai ușoară. Față de tastatură tradițională, cea chiclet este mai subțire și mai versatilă în design; astfel devine tastatura preferată pentru producătorii de laptopuri subțiri și ușoare.

Spre deosebire de o tastatură tradițională sau de tip chiclet, care folosește o membrană sub taste, o tastatură mecanică folosește comutatoare mecanice reale sub capacele tastelor. Acestea produc un sonor la fiecare apăsare, ceea ce generează un feedback sporit. O tastatură mecanică se găsește mai frecvent pe un desktop decât într-un laptop, deoarece utilizează mai mult spațiu și un design mai scump. Tastele de pe o tastatură mecanică sunt proiectate să reziste foarte mult timp. Unele laptop-uri pentru gaming au o astfel de tastatură.

Sunt șanse să achiziționați un laptop cu o tastatură în stil chiclet, cu excepția cazului în care căutați în mod specific o tastatură în stil mecanic sau tradițional. Nu poți greși cu nici o tastatură, dar dacă găsești una  care se potrivește stilului tău de tastare, ți-ar putea crește productivitatea de cinci ori.

Desigur, la aceste 3 tipuri de tastaturi se mai adaugă cele cu iluminări și pointstick. Iluminarea vă poate ajuta dacă lucrați în locuri cu lumină slabă sau chiar noaptea. Pointstick-ul reprezintă o unealtă care v-ar putea fi de ajutor, însă dacă folosiți un mouse, poate fi inutil.

Cele mai citite articole

Related Articles