TopGear.ro Diverse TOP 5 diferențe dintre o mașină de curse și una normală

TOP 5 diferențe dintre o mașină de curse și una normală

de TopGear

TOP 5 diferențe dintre o mașină de curse și una normală

Pasionații de mașini au de regulă o afinitate și pentru mașinile de curse, fiind un subiect de interes pentru aceștia. Dacă te numeri și tu printre cei cărora le plac mașinile și este mereu curios să afle lucruri noi continuă să citești pentru a descoperi care sunt principalele 5 diferențe dintre mașinile de curse și cele normale.

Iată cinci diferențe semnificative dintre cele două tipuri de mașini:

  1. Design și funcționalitate 

Mașinile de curse sunt create cu un design special aerodinamic, menit să maximizeze aderența la sol și să mențină stabilitatea la viteze mari. Acestea pot avea aripi, difuzoare și alte elemente aerodinamice specifice. În schimb, mașinile normale au de obicei un design mai convențional, adaptat stilului de viață cotidian, având niște dimensiuni mai mari – pentru a transporta mai multe persoane, dar și diverse bunuri și obiecte. 

  1. Anvelopele 

Inclusiv anvelopele sunt diferite, dacă la mașinile normale se utilizează anvelope în funcție de sezon (de vară, de iarnă sau all season), la cele de curse sunt utilizate modele slicks sau semislicks. Dacă ești în căutare de anvelope noi, poți găsi pneuri de vară de la E-roti la un click distanță, în schimb variantele de modele pentru mașini de curse nu se găsesc pe orice platformă mass market. 

  1. Performanță 

Cele mai citite articole

Mașinile de curse sunt echipate cu motoare puternice și performante, care pot atinge viteze înalte și accelera rapid, astfel încât șoferii să obțină rezultate excelente în competiții. În schimb, mașinile normale sunt proiectate pentru viața de zi cu zi și au performanțe mai modeste în comparație cu cele de curse. Tot pentru îmbunătățirea performanței mașinile de curse sunt dotate cu sisteme de suspensie și frânare performante, care le permit să abordeze curbele și virajele la viteze înalte, dar  și să oprească rapid atunci când e cazul. 

  1. Materialele din care sunt realizate

Mașinile de curse sunt construite din materiale ușoare și rezistente, cum ar fi fibra de carbon și aluminiu, pentru a menține o greutate cât mai mică și a obține un raport putere-greutate optim pentru performanța în timpul curselor. Pe de altă parte, mașinile normale pot fi realizate dintr-o gamă mai largă de materiale, inclusiv oțel, pentru a asigura rezistența și siguranța pasagerilor.

  1. Utilizarea 

Din punct de vedere legal, mașinile de curse sunt destinate exclusiv competițiilor și nu pot fi conduse pe drumurile publice, nefiind în conformitate cu reglementările rutiere. Aceste pot fi considerate un pericol public și nu sunt create pentru un ritm normal de trafic. În schimb, mașinile normale sunt concepute pentru a fi utilizate în viața de zi cu zi și trebuie să respecte reglementările rutiere specifice fiecărei țări.

Așadar, acestea sunt doar câteva diferențe principale între mașinile de curse și cele normale. Fiecare tip de vehicul are avantajele și dezavantajele sale, în funcție de scopul și utilizarea pentru care sunt concepute. Pentru iubitorii de mașini există și posibilitatea unui mix, adică supradotarea unei mașini normale cu elemente ale mașinilor de curse, astfel încât să se bucure de un exemplar dotat chiar după preferințele lor. 

Sursă foto: unsplash.com 

Cele mai citite articole

Related Articles