TopGear.ro Recomandari Asigurarea RCA: de ce ai nevoie de ea, pe ce perioadă se încheie și daunele acoperite

Asigurarea RCA: de ce ai nevoie de ea, pe ce perioadă se încheie și daunele acoperite

de TopGear

Asigurarea RCA (Răspundere Civilă Auto) este necesară pentru fiecare deținător al unui autovehicul, fiind un contract încheiat între societatea de asigurări și proprietarul mașinii în cauză. În urma asigurării RCA, casa de asigurări are obligația de plăti despăgubirile după un accident, în funcție de natura sa. 

Mai multe despre ce implică o asigurare RCA și de ce ești obligat să o ai, indiferent de tipul autoturismului, când și cum o poți obține, îți prezentăm mai jos:

De ce ai nevoie de o asigurare RCA

Asigurarea RCA acoperă daunele provocate într-un accident. Odată ce semnezi asigurarea, trebuie să știi că vei primi și polița numită Casa Verde, care este disponibilă în afara țării. Dacă se întâmplă să fii implicat într-un accident, atunci te poți bucura de despăgubiri și la kilometri distanță de casă. 

Asigurarea RCA este o investiție pe termen lung atât pentru tine, dar și pentru mașina ta. Nu contează în ce localitate o semnezi: este aceeași pentru toată lumea, chit că este vorba despre rca targoviste sau despre alte localități din țară. 

Pentru o acoperire completă, există și asigurarea CASCO, care include mai multe despăgubiri pe care le poți obține. Față de cea RCA, care este obligatorie, CASCO este facultativă. 

Când este nevoie de asigurarea RCA

Asigurarea se încheie atunci când intri în posesia unei mașini, nouă sau deja rulată. Când depui dosarul pentru înmatricularea ei, această asigurare este necesară pentru a putea semna toate actele. 

Câteva sfaturi pe care trebuie să le iei în considerare: 

 • Asigurarea RCA se încheie doar dacă autoturismul este pe numele celui care deține mașina. Spre exemplu, dacă ai cumpărat o mașină second-hand, nu vei avea RCA la ea până nu o treci pe numele tău;
 • Pe asigurare trebuie să apară numele deținătorului mașinii și seria de șasiu a mașinii cumpărate;
 • După ce ai înmatriculat mașina și ai obținut numerele, trebuie să anunți casa de asigurări, pentru a trece numerele pe poliță. 

Pe ce perioadă se încheie asigurarea RCA

Cele mai citite articole

Ai la dispoziție o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni, pentru a încheia asigurarea. Valabilitatea ei va începe fix din momentul în care este semnată, până în ultima zi care este înscrisă pe polița de asigurare. 

Cu toate că nu se poate încheia o asigurare pe mai puțin de o lună, există, totuși, câteva excepții:

 • autovehiculele destinate doar exportului, perioada poate fi până în 30 de zile;
 • autovehiculele care sunt puse în circulație provizoriu, pe o perioadă de 30 de zile. 

Ce daune acoperă asigurarea RCA

Comparativ cu asigurarea CASCO, RCA acoperă doar daunele provocate terților și cauzate de cel asigurat. Asigurarea mai acoperă și daunele din urma unui incident unde nu s-a respectat legislația sau dacă șoferul în cauză nu avea un permis de conducere. 

Alte daune care pot fi acoperite de asigurarea RCA în perioada de valabilitate:

 • vătămări corporale sau decese;
 • daune materiale produse autovehiculului;
 • cheltuieli de judecată create de către persoana prejudiciată;
 • daunele rezultate din lipsa de folosință a autovehiculului.

Ce daune nu va acoperi asigurarea RCA:

 • acoperirea bunurilor transportate și distruse într-un accident;
 • pagube produse de un autovehicul care aparține aceleiași persoane;
 • sumele pe care trebuie să le plătească șoferul care a provocat un accident, dacă acesta a fost închiriat;
 • prejudicii în urma distrugerii bunurilor, după operațiuni de încărcare/descărcare. 

Așadar, asigurarea RCA este obligatorie când intri în posesia unui autovehicul (nou sau la mâna a doua), dar și atunci când deții unul de mai mult timp. În cazul în care nu o ai, te supui unor riscuri, cum ar fi amenzile și reținerea numerelor de înmatriculare. Este un document care nu cere mult efort și se obține foarte ușor, de aceea nu trebuie să îți lipsească.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil