TopGear.ro Actualitate Ce este filtrul de combustibil și care este scopul acestuia?

Ce este filtrul de combustibil și care este scopul acestuia?

de TopGear

Filtrul de combustibil este unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului de alimentare a vehiculului, scopul căruia diferă în funcție de tipul de carburant utilizat, adică, benzină sau motorină. La vehiculele pe benzină filtrul de combustibil îndepărtează impuritățile, precum praful, rugina, murdăria etc., pe când la cele pe motorină el este utilizat și pentru prevenirea coroziunii în interiorul motorului. Scopul primordial al acestui tip de filtru este separarea carburantului de apă, dar, de asemenea, și reținerea particulelor străine, dimensiunile cărora nu depășesc 5 µm. În ambele cazuri, filtrul de combustibil împiedică uzura prematură a motorului, supraîncălzirea acestuia, precum și blocarea conductelor și a pompei de combustibil.

Care sunt simptomele unui filtru de combustibil uzat?

Un filtru de combustibil murdar sau uzat afectează performanța motorului. Cele mai frecvente indicii sunt: dificultăți la pornirea motorului și oprirea spontană a acestuia, lipsa de tracțiune în timpul accelerării și conducerii cu viteză mare, deplasare cu smucituri, consum excesiv de combustibil și aprinderea semnalului „Check Engine” pe tabloul de bord.

Unde se găsește filtrul de combustibil și cât de des trebuie să-l înlocuiesc?

Cele mai citite articole

De regulă, aceste filtre se găsesc sub capotă, însă, există automobile cu filtrul de combustibil amplasat sub vehicul, în rezervorul de combustibil sau lângă acesta. Pentru a obține informația exactă cu referire la intervalele de înlocuire a filtrelor de carburant trebuie să consultați manualul proprietarului automobilului. Totuși, unii producători declară că filtrele pot fi înlocuite la fiecare 30.000 – 60.000 km. Cu toate acestea, este recomandată înlocuirea filtrelor de benzină la fiecare 30.000 – 40.000 km, iar a celor de motorină la fiecare 10.000 km, odată cu înlocuirea uleiului.

Cum funcționează filtrul de combustibil?

Pentru claritate vom lua drept exemplu filtrul de combustibil Mann-Filter pentru vehiculele cu motor diesel. Acesta constă nu doar dintr-un element filtrant pentru particule, ci și dintr-un rezervor în care se colectează apa, situat în partea inferioară a filtrului. Din motiv că apa din aceste filtre trebuie să fie periodic evacuată manual, ele sunt întotdeauna instalate într-un loc accesibil, astfel încât conducătorul auto să poată efectua această acțiune fără a apela la ajutorul unui mecanic de la autoservice.

Care sunt specificațiile filtrului de combustibil Mann-Filter WK 939/13 și pentru care automobile se potrivește?

Filtrul de combustibil Mann-Filter WK 939/13 este un filtru conductă produs din materiale moderne și de înaltă tehnologie, înălțimea căruia este de 125 mm și diametrul de 103 mm. Acesta este perfect pentru mai multe modele Ford, precum C-Max, Fiesta Mk5, Mk6, Focus Mk2, Mazda 2 și 3, atât hatchback cât și sedan din diferiți ani de construcție și Volvo C30, S80 II, V70 III etc. cu motor diesel.

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil