Dacă circulați cu mașina pe rețea de drumuri din țara noastră trebuie să plătiți taxa de drum, cunoscută și sub numele de vinietă sau rovinietă.
În cazul în care sunteți surprinși de una din camerele utilizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) veți plăti cu siguranță o amendă.
Rovinieta din România nu este singura taxă de acest gen din Europa, cele mai multe țări din Uniunea Europeana folosesc acest model de vignete, ce trebuie achitate pentru orice călătorie cu automobilul în afara orașului.
Rovinieta este obligatorie atât pentru cetățenii români, cât și pentru cetățenii străini care tranzitează teritoriul țării și poate fi achiziționată din diverse puncte de vânzare, inclusiv benzinăriile aflate la ieșirea din marile orașe sau prin SMS.
Cum ești depistat că nu ai plătit rovinieta
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a montat 86 de camere fixe și 14 camere mobile pentru a depista șoferii care nu achită taxa de drum.
Camerele acoperă aproape întreaga țară și este aproape imposibil ca vreun autovehicul să scape dacă nu plătește rovinieta.
- 86 de camere fixe
- 14 camere mobile
Totodată, existența rovinietelor poate fi verificată şi prin personalul împuternicit al Inspectoratului General al Poliţiei Romane, al Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier şi al CNADNR (în punctele de trecere a frontierelor).
În ceea ce privește camerele mobile, acestea acoperă tot teritoriul țării pe drumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naţionale care pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fără a exista o procedură prestabilită de amplasare (în funcţie de zonă/drum/interval de timp).
Care sunt amenzile, în funcție de mașină
Șoferii prinși fără rovinietă valabilă vor fi amendați cu sume cuprinse între 250 și 4.500 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului pe care îl conduc, astfel:
- Amenzi rovinietă autoturisme: 250 – 500 de lei;
- Amenzi rovinietă vehicule de transport marfă sub 3,5 tone: 750 – 1.250 lei;
- Amenzi rovinietă vehicule de transport marfa 7,5 tone – 12,00 tone și vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul): 1.750 – 2.250 lei;
- Amenzi rovinietă vehicule de transport marfă peste 12,01 tone, cu maximum trei axe inclusiv: 2.750 – 3.000 lei;
- Amenzi rovinietă vehicule de transport marfă peste 12,01 tone, cu minim patru axe inclusiv: 3.000 – 4.500 lei.
Unde se plătește amenda pentru lipsa rovinietei
Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenție continuă și se sancționează cu amenda contravențională.
Sumele provenite din amenzile aplicate pentru lipsa rovinietei nu se constituie venit la bugetul CNAIR.
Pe scurt, amenzile pot fi plătite la trezoreriile din județul în care este înmatriculată mașina sau în sectorul în care este înmatriculată mașina în București.
O altă varianta este și site-ul ghiseul.ro pe Internet.
Potrivit CNAIR, amenzile care se cuvin:
- bugetelor locale – se achită prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei (ex. ghiseul.ro – daca instituția în contul căreia persoana fizică intenționează să facă plata amenzii, este înrolată);
- bugetului de stat – se achită prin mijloace de plată online, în conturile dedicate, la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului.
Cum verifici dacă ți-a expirat rovinieta
Pentru a verifica amenzile, este indicat să verifici valabilitatea rovinietei.
Astfel, pentru a se evita acest lucru pe cât posibil, CNAIR a pus la dispoziţia șoferilor portalurile www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinieta) şi erovinieta.ro, un alt instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului.
Astfel, șoferii ar putea evita amenzile usturătoare.