TopGear.ro Actualitate Unde se plătesc amenzile rutiere?

Unde se plătesc amenzile rutiere?

de TopGear
Unde se plătesc amenzile rutiere?

Amenzile rutiere sunt probabil cel mai enervant lucru cu care se confruntă un șofer. Dincolo de faptul că trebuie să scoți din buzunar niște bani pentru că nu ai fost atent, ajungi să îți faci probleme în legătură cu modul în care poți achita amenda cât mai repede.

Unde pot plăti amenda? Îmi va afecta programul la muncă deplasarea la vreun ghișeu sau se poate face totul online?

Există mai multe locuri în care se pot plăti amenzile de circulație? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pune un șofer care nu a avut de-a face până acum prea mult cu amenzile rutiere.

Principalele modalități de plată a amenzilor

În primul rând ar trebui să știi că în 2018, Legea 203 a fost modificată în ceea ce privește eficientizarea plății amenzilor rutiere.

Astfel, în urma modificărilor a fost prelungit termenul de plată la jumătate din valoarea amenzi, de la 48 de ore la 15 zile, dar și locurile unde se pot achita contravențiile rutiere.

Plata unei amenzi rutiere se poate face la orice unitate teritorială a Trezoreriei Române, la casieriile administrației publice locale din localitatea în care se află respectiva persoană (la primării; biroul de „Taxe și impozite”) sau prin mandat poștal la oficiile Poștei Române.

Plata unei amenzi se mai poate face online prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro, sau chiar cu aplicațiile de internet banking puse la dispoziție de bănci pentru a vira banii în contul special dedicat amenzilor contravenționale la Trezorerie.

Amenzile se pot plăti în două conturi unice ale Trezoreriei

Sancțiunile aplicate se plătesc în două conturi, unul pentru cei care au domiciliul în România și unul pentru cei din afara țării.

Conturile unice în care se vor plăti amenzile rutiere sunt următoarele:

Cele mai citite articole

1. „Contul unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice cu domiciliu în România” (contul 50.09.01);

2. „Contul unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice fără domiciliu în România” (contul 50.09.02).

Amenzile contravenţionale vor putea fi plătite în conturile Trezoreriei de oriunde din ţară.

Amenzile se pot plăti online sau numerar

  • „Achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților / subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice”, conform legii.

Cum faci plata amenzilor online

Dacă până acum plata online a taxelor și impozitelor era o chestiune prea puțin folosită în România, odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus, a devenit brusc o necesitate.

Pe lângă avantajul de a scuti foarte mult timp, această modalitate de plată este cea mai sigură cale de a-ți achita datoriile către Fisc și către direcțiile de taxe și impozite locale, fără să te expui riscului de a contacta coronavirusul Covid-19. 

Poți intra oricând pe platforma Ghiseul.ro, care îți permite să faci plăți instant chiar și fără să ai un cont prin care să te autentifici.

Opțiunea unui cont de utilizator este disponibilă și îți oferă posibilitatea de a accesa o versiune detaliată a obligațiilor tale de plată și a sumelor aferente lor.

  • Vei putea vizualiza, astfel, valorile exacte, instituțiile către care le datorezi, precum și eventualele penalități pe care le-ai acumulat până la momentul creării contului. 

Indiferent de modul în care alegi să folosești această platformă, nu este necesar să faci vreun drum la o autoritate publică pentru validarea accesului online.

Pentru a putea achita amenzile sau taxele auto accesând Ghiseul.ro, vei avea nevoie doar de buletin, de cardul bancar și de datele contului aferent acestuia.

La achitarea fără un cont online, vei avea nevoie să cunoști exact detaliile plății impozitului sau amenzii. 

Cele mai citite articole

Related Articles