TopGear.ro Actualitate Ce pățești în România dacă îți parchezi mașina pe trotuar?

Ce pățești în România dacă îți parchezi mașina pe trotuar?

de TopGear

În România, legea îți interzice să-ți parchezi mașina pe trotuar cu excepția situației în care există indicatoare și marcaje care arată faptul că acolo se poate parca. Cei mai mulți dintre șoferi nu cunosc însă, legea.

Articolul 72 din Ordonanța de Urgență 195/2002 republicată, privind circulația de drumurile publice, actualizată prin OUG nr. 63/2006, interizce “ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru.”

Acest lucru înseamnă că mașinile au accesul interzis pe trotuar, dacă nu există indicatoare care confirmă că acolo sunt amenajate locuri de parcare.

Codul Rutier descrie trotuarul ca fiind “spațiul longidutidinal situat în partea laterală a drumului, separat în mod vizibil de partea carosabilă prin diferență sau prin diferență de nivel, destinat circulației pietonilor”.

Totul pare clar. În lipsa marcajelor sau indicatoarelor, parcarea pe trotuar este interzisă.

Cele mai citite articole

Mai sunt și alte condiții care trebuie îndeplinite pentru a putea parca pe trotuar:

  • Mașinile trebuie să se afle la o distanță de cel puțin 10 metri de intersecție, stații ale mijloacelor de transport în comun și treceri de pietoni;
  • Nu se poate parca la mai puțin de 5 metri de ferestrele locuințelor, pentru că gazelle emise de mașini poluează aerul din locuințe.

Ce pățești dacă parchezi pe trotuar?

Șoferii trebuie să știe că parcarea pe trotuar, într-un spațiu neamenajat, pot fi amendați. Oprirea neregulmentară se sancționează cu o amendă între 290 și 435 de lei, plus două puncte de penalizare, iar pentru staționare neregulamentară, se aplică o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare.

Amenzile sunt aceleași pentru parcarea pe spațiul verde.

Care este soluția pentru a putea parca pe trotuar?

Articolul 144 din HG 965/2016, arată că administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul Poliției Rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător.

Amenajările se pot executa numai dacă se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, accesul vehiculelor în parcarea se realizează din partea carosabilă, iar poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.

Citeste mai mult pe aici

Cele mai citite articole

Related Articles