TopGear.ro Diverse Lucrul în siguranță cu unelte manuale și electrice

Lucrul în siguranță cu unelte manuale și electrice

de TopGear

Te poți gândi la un proiect de construcții care a fost finalizat fără utilizarea de scule constructii de mână sau electrice?

Te poți gândi la un proiect de construcții care a fost finalizat fără utilizarea de scule constructii de mână sau electrice? Nu. Poate că familiaritatea noastră cu aceste scule de mana sau faptul că sunt obiecte atât de obișnuite pe șantier, încât siguranța privind acestea este adesea trecută cu vederea. O varietate de modele de scule si unelte de mână și electrice prezintă o serie de pericole potențiale, cum ar fi obiecte zburătoare, șocuri electrice, obiecte care cad, perforații și zgârieturi. Iată 10 sfaturi rapide și ușoare pentru a lucra în siguranță cu unelte manuale și electrice.

Inspectează-ți uneltele

Nu utiliza niciodată o unealtă manuală sau electrică deteriorată sau cu defecte. Inspectează întotdeauna uneltele de mână și electrice înainte și după fiecare utilizare pentru a te asigura că sunt în stare bună de funcționare. Verifică dacă mânerele sunt crăpate sau slăbite și asigură-te că toate dispozitivele de protecție, întrerupătoarele de siguranță, electricitatea și furtunurile sunt în stare bună. Etichetează orice unelte deteriorate și scoate-le din utilizare până când pot fi reparate.

Alege instrumentul potrivit

Asigură-te că utilizezi instrumentul corect pentru sarcina în cauză. Nu folosi o șurubelniță ca bară sau daltă. Acest lucru înseamnă să folosești bucățile, lamele și accesoriile de dimensiunea potrivită pentru uneltele tale electrice. Nu fii creativ dacă nu ai un instrument de care ai nevoie. Utilizarea unei unelte greșite poate duce la rănirea sau deteriorarea ei.

Poartă echipament de protecție

Echipamentul personal de protecție trebuie purtat corespunzător. Acesta includ articole precum ochelari de protecție, măști de față, dopuri de urechi, căciuli și mănuși de lucru. Evită să porți îmbrăcăminte largă sau bijuterii care ți-ar putea încurca munca sau s-ar putea prinde în părțile mobile ale uneltelor electrice.

Nu-ți modifica instrumentele

Nu îndepărta niciodată protecția uneltelor și nu dezactiva dispozitivele de siguranță de pe uneltele electrice. Nu vopsi și nu acoperi uneltele, deoarece acest lucru te poate împiedica să observi așchii sau crăpături în unelte. Dacă o unealtă este deteriorată sau ruptă în timpul utilizării, nu încerca să efectuezi o reparație la fața locului dacă nu ai piesele sau uneltele potrivite pentru a face acest lucru. Acesta este unul dintre puținele cazuri în care banda adezivă nu este răspunsul.

Manevrează-le cu grijă

Cele mai citite articole

Uneltele nu sunt jucării. Nu arunca niciodată un instrument în direcția sau direct către un coleg de muncă. Nu folosi cabluri electrice pentru a coborî sau a ridica o unealtă pentru a o duce într-un spațiu de lucru. Poartă întotdeauna uneltele într-o cutie de scule și unelte sau pe o centură de scule, nu băga niciodată o unealtă în buzunar dacă ai de gând să te plimbi. Ține degetele departe de trăgaciul sculelor electrice când te deplasezi pentru a evita descărcarea accidentală.

Păstrează distanța

Când lucrezi cu unelte de mână și electrice, asigură-te că ai suficient spațiu pentru a opera în siguranță, fără a intra în contact cu alte obiecte sau colegi. Dacă lucrezi la înălțime, asigură-te că nu este nimeni care lucrează sub tine în cazul în care scapi o unealtă. Când utilizezi ceva de genul unui pistol cu cuie, verifică pentru a vedea dacă toată lumea este departe de raza ta de vedere în cazul unei descărcări accidentale sau a unei rateuri de ardere.

Strânge sculele

Nu lăsa sculele neutilizate pe șantier. Ele pot crea pericole de împiedicare sau pot fi lovite accidental în capul cuiva. Fă un inventar uneltelor pentru a evita accidentele și pentru a împiedica sculele să iasă în mod misterios de pe șantier.

Deconectează-le

Nu lăsa sculele electrice în priză atunci când nu sunt utilizate sau când faci ajustări, cum ar fi înlocuirea lamelor. Deconectează uneltele pneumatice de la conducta de aer atunci când încarci elemente de fixare sau când nu sunt utilizate pentru a evita descărcarea accidentală. Nu lăsa niciodată sculele nesupravegheate în priză pentru a evita rănirea lucrătorilor neinstruiți. Deconectează uneltele întotdeauna când le muți într-o locație nouă.

Păstrează spațiul de lucru curat

O podea aglomerată poate duce la căderi accidentale sau extrem de periculoase atunci când lucrezi cu unelte de mână și electrice. Evită munca în condiții umede atunci când lucrezi cu unelte electrice. Ține toate cablurile de alimentare și liniile de aer la distanță cât mai mult posibil pentru a evita să le încurci sau să te împiedici.

Instruiește-te

Asigură-te că ești bine instruit cu privire la utilizarea corectă a uneltelor manuale și electrice. Trebui să știi cum să operezi în siguranță instrumentele pe care trebuie să le folosești la locul de muncă. 

Cele mai citite articole

Related Articles