TopGear.ro Actualitate Martorii de bord. Vezi toate semnificatiile

Martorii de bord. Vezi toate semnificatiile

de TopGear

Sistemul electronic al automobilelor se bazează pe o serie de senzori, care îți transmit, prin intermediul simbolurilor de pe bord, dacă ceva nu este în regulă cu mașina ta.

Simbolurile de pe bordul electronic poartă denumirea de martori de bord și este important să le cunoști semnificația pentru prevenirea unei avarii sau a unui accident. 

Martori de bord de avertizare

Martori de bord de avertizare
SimbolSemnificație
Led de avertizare temperatură motorLed de avertizare temperatură motor – temperatura motorului a depășit limitele normale. Verifică nivelul lichidului de răcire, funcționarea ventilatorului, capacul de la radiator și scurgerile de lichid de răcire.
Led de avertizare încărcare baterieLed de avertizare încărcare baterie – sistemul de încarcare al mașinii nu dispune de suficientă energie sau nu a fost încărcat corespunzător. De obicei, indică o problemă cu bateria sau cu alternatorul.
Led de avertizare pentru presiunea uleiuluiLed de avertizare pentru presiunea uleiului – indică pierderea de presiune la ulei, ceea ce înseamă că lubrifierea este scăzută sau complet pierdută. Verifică imediat nivelul și presiunea uleiului.
Led de avertizare la frânareLed de avertizare la frânare – se aprinde când frâna de mâna este activă. Dacă luminează continuu înseamnă că presiunea hidraulică a fost pierdută într-o parte a sistemului de frânare sau că nivelul de fluid in cilindrul maestru este periculos de scăzut (din cauza unei scurgeri localizate undeva în sistemul de frânare).

Martori de bord de siguranță

Martori de bord de siguranță
SimbolSemnificație
Temperatura uleiului de transmisieTemperatura uleiului de transmisie – temperatura motorului a depășit limitele normale. Verifică nivelul lichidului de răcire, funcționarea ventilatorului, scurgerile de lichid de răcire, capacul radiatorului.
Led de avertizare a presiunii cauciucurilorLed de avertizare a presiunii cauciucurilor – presiunea este scăzută la unul dintre cauciucuri.
Controlul tracțiunii OFFControlul tracțiunii OFF –  sistemul de control al tracțiunii automobilului a fost dezactivat.
Antifurt de volanAntifurt de volan – volanul este blocat și nu poate fi mișcat. 
Avertisment cu cârlig de remorcareAvertisment cu cârlig de remorcare – indică deblocarea cârligului de remorcă, precum și existența unei probleme la sistemul de iluminare. 
Controlul tracțiuniiControlul tracțiunii – sistemul de control al tracțiunii automobilului a fost activat.
Service Vehicle SoonService Vehicle Soon – indică faptul că există o defecțiune într-o zonă a șasiului – sistemul de franare antiblocare, sistemul de control al tracțiunii, sistemul de suspensie electronic sau sistemul hidraulic de frânare.
Alertă de siguranțăAlertă de siguranță – se aprinde doar în cazul în care comutatorul de contact este blocat. Acesta va avea nevoie de o cheie potrivită echipată cu transpondere pentru a fi restartat. Dacă lumina este vizibilă când mașina este pornită, atunci acest led indică o eroare în sistemul de siguranță.
Airbag-ul șoferuluiAirbag-ul șoferului – indică o defecțiune la airbag-ul șoferului.
Alertă de reducere a puteriiAlertă de reducere a puterii – Computerul motorului are putere de ieșire limitată a motorului.
Indicator de cuplare a centuriiIndicator de cuplare a centurii – centura nu a fost asigurată pentru un pasager din cadrul automobilului.
Indicator de apăsare a pedalei de ambreiajIndicator de apăsare a pedalei de ambreiaj – indică faptul că trebuie să apeși pe pedala de ambreiaj.
Defecțiune la moto-propulsorDefecțiune la moto-propulsor – indicatorul se aprinde când se dectează o defecțiune la moto-propulsor sau la sistemul de tracțiune integrală (AWD). Contactează-ți mecanicul cât mai curând posibil.
Led de avertizare a servodirecțieiLed de avertizare a servodirecției – indicatorul se aprinde când există o problemă la sistemul de direcție asistată, care va fi dezactivat până când se remediază problema.
Apasă pedala de frânăApasă pedala de frână – avertizează apăsarea pedalei de frână. 
Led de avertizare a frânei de parcareLed de avertizare a frânei de parcare – indicatorul sugerează câ frâna de parcare este activă.
Led avertizare rulare la viteze mariLed avertizare rulare la viteze mari – indică faptul că sistemul de rulare al automobilului a fost dezactivat manual.
Atenționare de schimbare a uleiuluiAtenționare de schimbare a uleiului – sugerează că durata de viață a uleiului a expirat.
Led de avertizare MasterLed de avertizare Master – este, de obicei, acompaniat de un alt martor de bord și indică faptul că au fost detectate mai multe defecțiuni de sistem.
Led pentru informațiile computerului de bordLed pentru informațiile computerului de bord – aprins când computerul are un mesaj stocat în displayul de informații. Culoarea led-ului diferă în funcție de gravitatea mesajului. 
Avertizare de carosabil înghețatAvertizare de carosabil înghețat – indicatorul se aprinde când temperaturile scad în jurul a 35°F sau 3°C.
Gas-Fuel Cap Led avertizare capac rezervor gaz-carburantGas/Fuel Cap Led avertizare capac rezervor gaz/carburant – capul de la rezervor nu este închis cum trebuie.
Defecțiune de control la tractiuneDefecțiune de control la tracțiune/ Defecțiune sistem electronic de control al stabilității mașinii
Electric Park Brake Martor de bord Frână electrică de parcareElectric Park Brake Martor de bord Frână electrică de parcare – mașina poate fi condusă în siguranță, dar frâna de parcare nu funcționează.
Avertisment de păstrare a distanțeiAvertisment de păstrare a distanței – avertisment care apare atunci când o mașină este prea aproape sau se apropie prea repede; sau când un obstacol staționar apare în direcția înspre care se îndreaptă automobilul.
Filtru de aer înfundatFiltru de aer înfundat – indicatorul se aprinde atunci când fluxul de aer este redus către motor. Înlocuiește filtrul sau mergi la un service pentru inspecție.
Indicator pentru sistemul de siguranță pentru copiiIndicator pentru sistemul de siguranță pentru copii – semnifică faptul că sistemul este activ.
Indicator de avertizare probleme la catalizatorIndicator de avertizare probleme la catalizator – fie convertorul catalytic s-a supraîncălzit, fie nu funcționează normal.
Verifică motorul sau emisiileVerifică motorul sau emisiile – indicatorul se aprinde când motorul este pornit pentru a verifica lampa. Dacă lumina stă aprinsă, sistemul de diagnostic al mașinii a detectat o defecțiune care necesită investigare.
Martor de bord pentru lichidul de frânăMartor de bord pentru lichidul de frână – sugerează nivelul scăzut de lichid de frână.
Avertisment de plăcuțe de frână uzateAvertisment de plăcuțe de frână uzate – sugerează schimbarea plăcuțelor de frână.
Brake Lights Warning Led de avertizare lumină frâneBrake Lights Warning Led de avertizare lumină frâne – sugerează faptul că o lampă externă are defecțiuni. 
Avertisment legat de cutia automată de vitezeAvertisment legat de cutia automată de viteze – apare când cutia de viteze prezintă defecțiuni.
Martorul de bord pentru sistemul de menținere a roților în contact cu solul la frânarMartorul de bord pentru sistemul de menținere a roților în contact cu solul la frânare – indică faptul că sistemul ABS prezintă defecțiuni.
Sistemul tracțiune integral (AWD-4WD)Sistemul tracțiune integral (AWD/4WD) – acest martor de bord indică o defecțiune în sistemul 4×4.
Indicator airbagIndicator airbag – martorul de bord se aprinde când airbag-ul frontal este oprit. Dacă lumina este continuă sau intermitentă, atunci sistemul de centură sau airbag-ul prezintă defecțiuni.
Airbag DezactivatAirbag Dezactivat Acest martor de bord sugerează faptul că există o defecțiune în spoilerul din spate.
Amortizoare adaptive de suspensieAmortizoare adaptive de suspensie – martorul de bord indică nevoia de a contacta un service autorizat.
Indicator luminos de blocare pentru tracțiunea integrală pe 4 roțiIndicator luminos de blocare pentru tracțiunea integrală pe 4 roți – semnifică faptul că acest mod este activat.
Suspensie pneumaticăSuspensie pneumatică – martorul de bord indică faptul că există o problemă la suspensia pe air, cel mai probabil din cauza unei scurgeri sau a unei erori de umflare.

Simboluri ce țin de Sistemul de iluminare

Simboluri ce țin de Sistemul de iluminare
Martor Semnificație
Faza scurtă la faruriFaza scurtă la faruri
Fază lungă pornităFază lungă pornită
Controlul modului de înclinare al farurilorControlul modului de înclinare al farurilor – acest martor de bord indică detectarea unei probleme la sistemul de înclinare al farurilor.
Lumini de ceață față aprinseLumini de ceață față aprinse – indică faptul că luminile din față sunt aprinse pentru modul ceață.
Bec exterior arsBec exterior ars – indică faptul că un bec exterior al mașinii nu funcționează.
Faza lungă autoFaza lungă auto – indică faptul că sistemul specific a pornit faza lungă a farurilor.
Sistemul adaptiv de iluminareSistemul adaptiv de iluminare – acest martor de bord indică faptul că farurile adaptive sunt în funcțiune.
Indicatorul pentru lumini lateraleIndicatorul pentru lumini laterale – martorul de bord sugerează că farurile normale funcționează.
Lumini de ceață spate aprinseLumini de ceață spate aprinse – acest martor de bord indică faptul că luminile din spate pentru ceață sunt aprinse.
Senzor de ploaie și luminăSenzor de ploaie și lumină – indică faptul că există o problemă în sistemul de senzori.

Simboluri comune

Simboluri comune
SimbolSemnificație
Dezghețarea ParbrizuluiDezghețarea Parbrizului – martor de bord care indică faptul că are loc dezghețarea geamului.
Avertisment privind nivelul lichidului de parbrizAvertisment privind nivelul lichidului de parbriz – martorul de bord indică faptul că rezervorul cu lichid pentru parbriz este aproape gol și că trebuie reumplut.
Dezghețarea geamului din spateDezghețarea geamului din spate – indică faptul că geamul din spate este în procesul de dezghețare.
Nivel scăzut de carburantNivel scăzut de carburant – martorul de bord indică faptul că mașina are nevoie de umplerea rezervorului cu carburant.
Cheia nu se află în mașinăCheia nu se află în mașină
Capotă deschisăCapotă deschisă – martorul de bord faptul că nu este închisă capota.
Luminile de avariiLuminile de avarii – acest martor de bord indică faptul că luminile de avarii sunt pornite.
VentilatorVentilator – indicatorul sugerează că ventilația internă/ventilatorul funcționează.
Ușă întredeschisăUșă întredeschisă – acest martor apare când una sau mai multe uși ale mașinii nu sunt închise cum trebuie.
Indicatoare de semnalizareIndicatoare de semnalizare  – acești martori de bord sunt activați când se semnalizează.
Mașină pe rampăMașină pe rampă – indicatorul arată că mașina se află pe rampă sau pe un sistem tip jack.

Simboluri pentru caracteristici avansate

Simboluri pentru caracteristici avansate
SimbolSemnificație
Avertisment spoiler spateAvertisment spoiler spate – este detectată o defecțiune la spoilerul din spate.
Parcare automataParcare automata – indicatorul sugerează că funcția este activă.
Avertisment de depășire a carosabiluluiAvertisment de depășire a carosabilului – indicatorul sugerează că mașina se mișcă spre ieșirea de pe bandă fără semnalizare.
Asistență pe bandăAsistență pe bandă – indicatorul sugerează că sistemul de asistență este pornit și că marcajele pot fi detectate.
Martorul de bord Baterie scăzută telecomandă cheieMartorul de bord Baterie scăzută telecomandă cheie – arată că nivelul bateriei este scăzut și că trebuie încărcată/înlocuită.
Led de avertizare la sistemul de pornire al mașiniiLed de avertizare la sistemul de pornire al mașinii – indică faptul că este o problemă la sistemul de igniție sau la cheia mașinii. Ar putea fi din cauza unei erori sau din cauza cheii uzate.
Led de avertizare la coborarea pantelorLed de avertizare la coborarea pantelor – sistemul activat ajută la menținerea unei viteze specifice coborârii unei pante.
Mod Eco de condusMod Eco de condus – martorul de bord indică faptul că această funcție este activată.
Led de avertizare a coliziunilor potențiale.Led de avertizare a coliziunilor potențiale.
Led de avertizare că sistemul de pilotaj automatLed de avertizare că sistemul de pilotaj automat este activat.
Lumină de avertizare la plafonul decapotabilLumină de avertizare la plafonul decapotabil – indicatorul apare la deschiderea/închiderea plafonului. Dacă lumina este continuă, plafonul nu este deschis complet sau există o defcțiune în sistem.
Blind Spot Indicator Light Led de indicare a unghiurilor moarteBlind Spot Indicator Light Led de indicare a unghiurilor moarte – se aprinde când se detectează o mașină sau un obstacol în unghiurile moarte.
Ștergerea automată a parbrizuluiȘtergerea automată a parbrizului – indicatorul este aprins atunci când această funcție este în funcțiune pe modul auto.
Frânare de urgență automată (AEB)Frânare de urgență automată (AEB) – indicatorul se aprinde când sistemul AEB este închis sau când senzorul radar, respectiv capota sunt acoperite de pământ/zăpadă.
Control pentru condus adaptatControl pentru condus adaptat – indicatorul sugerează că această funcție este în funcționare. 
Modul iarnăModul iarnă – martorul îți indică faptul că mașina este condusă în condiții de iarnă.
Led de avertizare pentru pornire-oprire automată a motoruluiLed de avertizare pentru pornire/oprire automată a motorului – martorul informează șoferul că sistemul inteligent de oprire/pornire este activ și că motorul a fost oprit.
Limitator de vitezăLimitator de viteză – indică faptul că această funcție a fost activată.
Încălzire scauneÎncălzire scaune – martorul sugerează că un flux de aer este distribuit pentru a încălzi scaunele.

Martori de bord pentru automobilele cu carburant Diesel

Martori de bord pentru automobilele cu carburant Diesel
SimbolSemnificație
Led de avertizare preîncălzire dieselLed de avertizare preîncălzire diesel – indică faptul că bujiile încep să se încălzească, iar motorul nu ar trebui pornit până când nu se stinge led-ul. Dacă lumina este intermitentă, s-a detectat o problem precum uzarea bujiilor.
Led de avertizare filtru de carburantLed de avertizare filtru de carburant – sugerează că filtrul este plin și că este necesară golirea acestuia pentru a evita defecțiunile la motor.
Led de avertizare fluid de evacuareLed de avertizare fluid de evacuare – indicatorul sugerează că rezervorul de evacuare diesel este la un nivel scăzut de fluid.
Rezervorul AdBlue Tank este golRezervorul AdBlue Tank este gol – indică faptul că rezervorul nu are fluid de evacuare suficient și trebuie încărcat.
Defecțiune AdBlueDefecțiune AdBlue – indică fie că sistemul AdBlue se confruntă cu defecțiuni, fie că sistemul nu este umplut cu lichidul standard.
Avertisment de apă în filtrul de combustibilAvertisment de apă în filtrul de combustibil – indică faptul că apa a ajuns la capacitatea maximă. Scurge apa din filtru.

Concluzie

Cele mai citite articole

Cunoașterea semnificației martorilor de bord, te salvează de la o eventuală reparație costisitoare și îți pot menține siguranța pe carosabil. Dacă memorarea tuturor simbolurilor este dificilă, poți descărcă sau printa acest articol pe dispozitivul mobil. În caz de nevoie, revino la articol și găsește imediat soluția pentru problema detectată de martorii de bord. 

Material realizat impreuna cu:

Surse:

Sursa Foto: Pixabay

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil