TopGear.ro Diverse Tensiunea arterială – sfaturi și recomandări pentru a menține valorile normale

Tensiunea arterială – sfaturi și recomandări pentru a menține valorile normale

de TopGear

Hipertensiunea arterială afectează peste o treime din populația adultă, fiind responsabilă de aproximativ 10 milioane de decese anual. Pe măsură ce populația îmbătrânește și adoptă un stil de viață sedentar, se așteaptă ca hipertensiunea arterială să afecteze un număr din ce în ce mai mare de oameni. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni sau întârzia apariția hipertensiunii arteriale, reducând astfel riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Citește în continuare și află ce poți face pentru a-ți menține tensiunea arterială în limite normale!

Limitează consumul de sare

Consumul excesiv de sare (mai mult de o linguriță de sare pe zi) a fost asociat cu o creștere a prevalenței hipertensiunii arteriale. Studiile au dovedit că restricționarea aportului de sare conduce la scăderea tensiunii arteriale, însă efectul tinde să se diminueze în timp, în special din cauza respectării inconsevente a acestei recomandări. Reducerea efectivă a aportului de sare din dietă este dificilă, dat fiind că aproximativ 80% din cantitatea de sare consumată provine din alimente procesate. Consultă cu atenție etichetele produselor alimentare pentru a putea alege alimente cu un conținut cât mai mic de sare.

Limitează consumul de alcool

Consumul de alcool a fost asociată atât cu hipertensiunea arterială, cât și cu riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Efectul de creștere a tensiunii arteriale este mai mare în cazul consumului unei cantități mari de alcool într-un timp scurt, fenomen cunoscut și sub numele de “binge drinking”. Reducerea consumului de alcool, chiar și în rândul celor care consumă cantități mici sau moderate, poate avea efecte benefice atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru sănătatea cardiovasculară. Societatea Europeană de Cardiologie recomandă limitarea consumului de alcool la 14 unități pe săptămână pentru bărbați și 8 unități pe săptămână pentru femei, o unitate fiind echivalentul a 125 ml de vin sau 250 ml de bere.

Țintește o greutate corporală normală

Greutatea corporală excesivă reprezintă un factor de risc pentru hipertensiunea arterială. Menținerea unei greutăți corporale normale (indice de masă corporală de 20-25 kg/m2 la adulții cu vârstă < 60 de ani) și a unei circumferințe abdominale normale (<94 cm pentru bărbați și <80 cm pentru femei) este recomandată pentru prevenirea hipertensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială normală, dar și pentru reducerea tensiunii arteriale la persoanele hipertensive.

Practică o activitate fizică regulată

Cele mai citite articole

Practicarea consecventă a unei activități fizice contribuie atât la prevenția, cât și la tratamentul hipertensiunii arteriale, fiind benefică în plus și pentru scăderea riscului cardiovascular și a mortalității asociate. Pentru pacienții hipertensivi este recomandată participarea la o activitate fizică moderată de tip aerobic timp cel puțin 30 de minute, 5-7 zile pe săptămână, în timp ce adulții sănătoși se pot bucura de beneficii suplimentare crescând nivelul de activitate fizică la 300 de minute pe săptămână în cazul activităților de intensitate moderată sau 150 de minute pe săptămână pentru activitățile de intensitate crescută.

În concluzie, adoptarea unui stil de viață sănătos care include o dietă echilibrată și activitate fizică regulată te poate ajuta să previi apariția hipertensiunii arteriale, limitând astfel și riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară. Discută cu medicul tău pentru a identifica și gestiona cât mai eficient factorii de risc cardiovascular din viața ta!

Surse informative

Williams, Bryan, et al. “2018 ESC/ESH Guidelines for the Management of Arterial Hypertension.” European Heart Journal, vol. 39, no. 33, 2018, pp. 3021–3104., doi:10.1093/eurheartj/ehy339. 

Cele mai citite articole

Related Articles