TopGear.ro Actualitate Cifra octanică și cifra cetanică: ce sunt și diferențele dintre ele

Cifra octanică și cifra cetanică: ce sunt și diferențele dintre ele

de TopGear

Un combustibil este un compus care poate transforma energia chimică în energie termică. Combustibilii pot elibera energie prin ardere. Combustibilul este disponibil sub formă solidă, lichidă sau gazoasă. Principalele surse de combustibil disponibile în comerț sunt petrolul brut și gazele naturale. Aceste surse sunt procesate pentru a obține hidrocarburi dezirabile, care pot fi utilizate în automobile. 

Indicele octanic este o valoare utilizată pentru a evalua rezistența combustibilului la presiune. Indicele cetanic este o măsură a proprietăților de aprindere ale unui combustibil. Principala diferență între cifra octanică și cifra cetanică este că cifra octanică oferă o idee despre performanța unui combustibil, în timp ce cifra cetanică oferă o idee despre aprinderea unui combustibil.

Ce este cifra octanică

Numărul octanic este o măsură a performanței unui combustibil. Se mai numește și indicele antidetonant al combustibilului. Atunci când combustibilul este utilizat într-un motor, acesta va genera un efect de ciocnire. Cu alte cuvinte, combustibilul poate determina ca motorul să sufere un efect detonator atunci când este ars.  

Cifra octanică este dată pentru un anumit combustibil în funcție de ciocnirea relativă. Acest efect de ciocnire este evaluat în funcție de ciocnirea izooctanului combustibilului. Izooctanul are un efect de ciocnire minim. Prin urmare, cifra octanică a izooctanului este considerată ca fiind 100. În schimb, cifra octanică a heptanului este considerată 0. Acest lucru se datorează faptului că heptanul provoacă un nivel maxim de ciocnire atunci când este utilizat într-un motor.

Cifra octanică este egală cu procentul din volumul de izooctan prezent în combustibil. De exemplu, cifra octanică 92 reprezintă combustibilul care este compus din 92% izooctan, împreună cu 8% heptan. Prin urmare, dacă cifra octanică este mare, este un combustibil bun pentru a fi utilizat într-un motor.

Acum, că am văzut ce este cifra octanică, vom trece la cea cetanică, iar în cele din urmă, vom analiza cifra octanica si cetanica, precum și diferențele cele mai importante dintre acestea, defalcate pe categorii.

Ce este cifra cetanică

Indicele cetanic este măsurarea întârzierii de aprindere a unui combustibil. Acesta se măsoară pentru motorină. Un număr cetanic mai mare indică un timp de întârziere la aprindere mai scurt, ceea ce înseamnă că se aprinde rapid. Un indice cetanic mai mic indică un timp de întârziere a aprinderii mai lung, ceea ce înseamnă că se aprinde încet. Acest timp de întârziere reprezintă timpul necesar pentru combustia motorinei.

Cetanul este un lichid incolor. Este o hidrocarbură. Se aprinde ușor sub compresie. Prin urmare, i se atribuie cifra cetanică 100. Celelalte tipuri de motorină primesc cifra cetanică în comparație cu aprinderea lichidului cetanic.

Diferențe dintre cifra octanică și cifra cetanică

Definiție

Indicele de octan: indicele de octan este o măsură a performanței unui combustibil.

Cele mai citite articole

Indicele de cetan: indicele cetanic este măsura întârzierii de aprindere a unui combustibil.

Importanță

Indicele octanic: indicele de octan este important pentru a prezice ciocnirea unui motor.

Indicele cetanic: indicele de cetan este important pentru a prezice aprinderea unui motor.

Aplicație

Indicele de octan: numărul octanic este dat pentru benzină.

Indicele de cetan: indicele cetanic este dat pentru motorină.

Comparație

Indicele octanic: cifra octanică se face considerând cifra octanică a izooctanului ca fiind 100.

Indicele cetanic: indicele de cetan se obține luând în considerare aprinderea cetanului.

Concluzie

Cifra octanică și cifra cetanică sunt foarte importante în determinarea celui mai bun combustibil care poate fi utilizat pentru motoarele automobilelor. Principala diferență între cifra octanică și cifra cetanică este că cifra octanică oferă o idee despre performanța unui combustibil, în timp ce cifra cetanică oferă o idee despre aprinderea unui combustibil.

Sursă foto: Unsplash

Cele mai citite articole

Related Articles

banner desktop banner mobil