TopGear.ro Actualitate Modificarile RCA din 2021 duc la cresterea politei de asigurare pentru un numar foarte mare de persoane

Modificarile RCA din 2021 duc la cresterea politei de asigurare pentru un numar foarte mare de persoane

de TopGear

Modificarile RCA din 2021 duc la cresterea politei de asigurare pentru un numar foarte mare de persoane

Modificarile RCA din 2021 duc la cresterea politei de asigurare pentru un numar foarte mare de persoane

Autoritatile intentioneaza sa introduca obligativitatea de a deconta direct politele RCA, iar brokerii atentioneaza ca noul sistem urmeaza sa aduca cu sine cresterea pretului asigurarilor RCA cu cel putin 10 procente. De pe alta parte soferii vor fi responsabilizati, spune Romasig, iar atunci cand vor incheia o polita RCA o vor face cu atentie pentru ca asigurarea nu va mai fi pentru un eventual sofer pagubit, ci pentru propria persoana.

Ce inseamna asigurare RCA cu decontare directa?

O asigurare RCA cu decontare directa este o polita de asigurare in care daunele sunt decontate de catre firma de asigurari unde conducatorul auto pagubit are asigurarea incheiata, iar asiguratorul recupereaza ulterior aceste daune de la compania de asigurari cu care vinovatul are incheiata polita RCA. Aceasta procedura exista si pana in prezent, dar pentru ca era optionala nimeni nu voia sa o foloseasca.

Dupa ce se va schimba legea, decontarea directa urmeaza sa fie obligatorie, ceea ce inseamna ca toti soferii vor avea aceasta optiune inclusa. Soferii pot sa isi deconteze astfel daunele imediat in timp ce companiile de asigurari isi vor rezolva intre ele problemele.

Cum se modifica ideea de RCA ieftin conform calculelor

Cele mai citite articole

Asiguratorii spun ca va exista in continuare un RCA ieftin, adica un RCA cu cel mai mic pret posibil, insa toate politele vor creste, la toti asiguratorii. Considerand un pret de 400 de lei pentru RCA, prin decontare directa, pretul se va majora cu 40 de lei. Aceasta decontare directa este insa singura metoda de a elimina importanta pe care pretul o are in decizia de a alege un anumit RCA in detrimentul altuia. Deoarece toti clientii erau in cautarea unor polite ieftine, acum acest „ieftin” capata un nou sens si vor fi cautati cei mai seriosi asiguratori.

Cum se vad aceste modificari intr-un calculator RCA

Desigur, dupa ce aceasta lege devine valabila, cei care se uitau tot timpul intr-un calculator RCA inainte de a alege o polita, vor descoperi o majorare de pret generala. Propunerea ASF este insa considerata smart de catre specialistii din acest domeniu, insa tot acestia sunt si cei care sugereaza ca ea ar trebui sa fie insotita si de aparitia unui mecanism de decontare intre firmele care fac asigurari, asa cum se intampla in alte tari europene.

Conducatorii auto vor putea cumpara in continuare asigurari RCA ieftine

Decontarea directa nu ii poate obliga pe conducatorii auto sa aleaga cel mai mare pret pentru RCA, deci acestia vor putea cumpara in continuare o asigurare RCA ieftina. Cu toate acestea, va fi mai importanta calitatea asigurarii RCA si nu pretul acesteia, pentru ca fiecare conducator auto va dori sa se asigure ca in cazul unui eveniment neplacut va putea sa isi repare rapid masina si cu cele mai bune piese, ceea ce inseamna ca vor fi cautati asiguratorii de incredere, chiar daca acestia vin si cu un pret mai mare. Scopul acestor modificari este responsabilizarea soferilor, care insa nu sunt incantati de astfel de modificari.

Cele mai citite articole

Related Articles