TopGear.ro Diverse Tartan vs. alte suprafețe sportive: O comparație detaliată

Tartan vs. alte suprafețe sportive: O comparație detaliată

de TopGear

Tartanul este un material moale și flexibil, apreciat pentru densitatea scăzută și aderența pe care o asigură. Pentru că rezistă cu brio în fața unor factori meteo variați, este o alegere prioritară pentru amenajarea pistelor de atletism și a terenurilor de sport exterioare. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele pe care tartanul le asigură, comparativ cu asfaltul, gazonul sau nisipul. Află în detaliu ce mai poate oferi acest material pentru sportivi și administratorii bazelor sportive. 

Tartan versus asfalt

Dacă încă nu știi ce este tartanul, află că are în compoziție granule de cauciuc SBR și EPDM flexibile, ce absorb cu succes șocurile de natură mecanică. Sportivii pot resimți astfel de șocuri atunci când sar sau aleargă, ori în cazul unor căderi accidentale pe suprafața respectivă. Faptul că poate reduce impactul șocurilor este unul extrem de important, deoarece este prevenit sau minimizat astfel riscul de accidentare: contuzii, deplasări ale vertebrelor, fracturi de membre, rupturi de mușchi etc.

Nu același lucru se poate spune și despre asfalt. Suprafața sa dură și deloc elastică crește riscul de accidentare, atunci când sportivii utilizează o astfel de suprafață pentru a se antrena. Mai mult decât atât, ca urmare a unei utilizări de lungă durată, asfaltul se poate măcina, dezvoltându-se o peliculă fină de pietriș, riscantă pentru stabilitatea atleților. În cele din urmă, efortul intens și de lungă durată, depus pe terenuri de asfalt, afectează articulațiile, coloana vertebrală și postura.  

Impactul asupra mediului este un alt factor important. Fiind realizat din compuși non-toxici, tartanul are un impact minim asupra mediului înconjurător și nu afectează sănătatea sportivilor. Pentru realizarea acestuia, sunt utilizate materii prime obținute ca urmare a reciclării anumitor produse din compuși cauciucați, utilizați în industria auto, sau în alte domenii de producție. În schimb, producția asfaltului are un impact mai mare asupra mediului înconjurător. 

Tartan versus nisip

Suprafețele de nisip pot fi amenajate pentru practicarea unor sesiuni de antrenamente cardio solicitante – alergări, exerciții HIIT, pregătire fizică la volei, handbal, badminton etc. La fel ca tartanul turnat sau dalele din cauciuc (tartan), nisipul poate absorbi foarte bine șocurile produse de sărituri, sprinturi sau căzături. Dar spre deosebire de acest material sintetic, nu este la fel de stabil, din cauza modificării formei sale sub greutatea sau mișcările dinamice ale sportivilor. 

Așadar, nu poate garanta o suprafață dreaptă, ideală pentru îmbunătățirea unor parametri esențiali în atingerea performanței: viteza medie, accelerarea pe distanțe scurte, înălțimea atinsă în timpul săriturii, viteza cu care se schimba directa deplasării etc. Mai mult decât atât, atunci când este afectat de ploaie, nisipul devine lipicios, cauzând disconfort la contactul cu pielea, atunci dacă sportivii cad pe suprafața sa. Amenajarea cu nisip a unui teren este, însă, mult mai avantajoasă ca preț.

Costurile se întreținere a unei astfel de suprafețe pot fi mult mai ridicate, deoarece este importantă reluarea unui proces regulat de nivelare a nisipului, astfel încât sportivii să se bucure de siguranță, mobilitate și confort, atunci când se antrenează. Din cauza texturii, nisipul se curăță mult mai greu decât tartanul. Sunt necesare utilaje speciale pentru a filtra nisipul, în timp ce suprafețele amenajate cu tartan turnat se pot mătura sau aspira cu un minim de efort. 

Tartan versus gazon

În ceea ce privește costurile, tartanul turnat generează costuri de instalare mai mari, însă costuri de întreținere mai mici, comparativ cu gazonul. În plus, tartanul are o durată de viață mai lungă, ceea ce poate compensa costul inițial mai mare. Spre deosebire de suprafețele amenajate cu acest material, cele acoperite cu gazon (in special, cu gazon sintetic) trebuie înlocuite mai des, ceea ce poate majora semnificativ pe termen lung costul total de întreținere.

Nevoile individuale ale sportivilor variază în funcție de sportul practicat. De aceea, un alergător de distanță ar putea prefera de pe o suprafață moale, precum cea acoperită cu tartan turnat, care oferă un nivel ridicat de absorbție a șocurilor și reduce riscul de accidentare. În contrast, un jucător de fotbal ar putea prefera gazonul, pentru că asigură un control mai bun al balonului, deoarece mingea nu sare la fel de tare.

Mai mult decât atât, tartanul se comportă excelent sub acțiunea factorilor meteo variați – furtuni, ninsori, căderi de grindină, îngheț, temperaturi ridicate, zile cu niveluri ridicate ale radiațiilor ultraviolete. De aceea, sunt o alegere populară pentru piste de atletism, terenuri de sport sau săli de fitness outdoor. Pe de altă parte, gazonul natural sau gazonul sintetic necesită lucrări de întreținere sau înlocuire mai frecvente, din cauza deteriorării cauzate de condițiile meteo.

La finalul acestui articol, se poate observa cu simplitate suma de avantaje pe care o asigură suprafețele acoperite cu tartan, spre deosebire de cele amenajate cu nisip, asfalt sau gazon pentru antrenamente sau competiții sportive. Tartanul turnat și dalele din tartan garantează siguranța atleților, niveluri ridicate de confort, precum și durabilitate optimă. De aceea, rereprezintă o alegere de luat in considerare, în cazul unor astfel de proiecte.

Related Articles