TopGear.ro Actualitate 5 sfaturi de amenajare a terasei

5 sfaturi de amenajare a terasei

de TopGear

Amenajarea terasei de la casa sau chiar de la bloc este o operatiune pe care o poti realiza cu mare placere, deoarece acest spatiu iti poate oferi oricand momentele de relaxare pe care le doresti pentru tine si cei dragi. Aici poti crea un loc confortabil si elegant, unde sa bei cafeaua de dimineata sau sa petreci dupa-amiezile lungi de vara cu prietenii. Tot ce ai de facut este sa gasesti materialele si accesoriile potrivite gusturilor tale, pentru a obtine locul de relaxare perfect la soare si aer curat. 

Iata cateva sfaturi de amenajare a terasei de care sa tii cont, pentru a obtine coltul de natura dorit din apropierea casei.

  1. Gandeste terasa ca pe o extensie a casei

Terasa trebuie gandita ca o extensie a casei, iar stilul de amenajare al acesteia sa reflecte stilul preferat de design al proprietarilor. De aceea este important sa alegi inca de la inceput in ce fel vrei sa arate terasa ori balconul. 

Poti opta pentru o terasa acoperita sau deschisa, lipita sau nu de casa. Alege acel stil de design care sa permita terasei sa se integreze in spatiul disponibil, si care sa reprezinte o continuare fireasca a casei sau apartamentului. 

Pornind de aici, este usor apoi sa iti dai seama daca doresti un spatiu care sa beneficieze de mult soare si lumina naturala in timpul zilei, sau din contra, de un loc mai umbrit. O copertina, o umbrela sau o pergola in stil mediteraneean te vor ajuta sa te feresti de caldura excesiva, dar trebuie alese in functie de designul casei si al curtii.

  1. Gaseste o tema unitara de amenajare a terasei

Esti adeptul elementelor naturale ca lemn, piatra, eventual nefinisate, si a obiectelor traditionale, si preferi un stil rustic de amenajare? Sau inclini mai mult spre un stil Art nouveau, cu mobilier de gradina din fier forjat si multe elemente naturale sculptate? 

Daca, in schimb, preferi un stil modern, minimalist, ai nevoie pentru amenajarea terasei doar de un mobilier simplu, din lemn prelucrat si finisat, completat cu elemente din sticla si metal pentru pereti. 

Indiferent de stilul preferat, mobilierul si finisajele potrivite se gasesc din abundenta in magazinele de bricolaj. Este important insa sa le alegi in asa fel incat sa pastrezi un stil unitar, compact de amenajare, deoarece mobilierul, accesoriile si corpurile de iluminat creeaza pe terasa sau balcon atmosfera pe care o doresti.

  1. Alege pardoseala rezistenta la uzura

Una din cele mai elegante solutii de amenajare a terasei este sa alegi o pardoseala integral din lemn, pe toata suprafata. Acest tip de finisaj are un design atemporal, si este potrivit atat unei amenajari in stil rustic, cat si mediteraneean, modern sau nordic. 

Indiferent daca achizitionezi pardoseala din placi de lemn sau scanduri compozite, nu uita sa alegi materiale rezistente la uzura, tratate pentru clasa de exploatare mare (3 sau 4). Te vei bucura astfel de mai mult timp de calitatea, caldura si confortul pe care le ofera aceste solutii de amenajare. 

  1. Integreaza accesoriile preferate

Terasa este spatiul din imediata apropiere a casei unde familia ia contactul imediat cu natura, dar unde au loc si multe din activitatile preferate ale familiei. Daca pentru o baie in piscina ai nevoie de un plan gandit inca din faza de constructie, modelul preferat de grill pentru un gratar cu prietenii este in schimb mai usor de ales. Trebuie doar sa te decizi daca vrei un semineu din piatra sau un gratar tip grill, din fonta sau otel, fix sau mobil.  

Alege modelul preferat de semineu, grill sau cuptor de pizza printr-un simplu click aici, alaturi de ustensilele si accesoriile care te vor ajuta sa creezi un barbeque perfect (termometru, clesti, perii, tacamuri sau tepuse pentru gratar).

  1. Nu uita de peretii laterali 

Chiar daca ai creat un trotuar de acces si un loc pavat pentru masina, nu uita de peretii laterali in amenajarea terasei. O solutie simpla si eleganta este sa ii acoperi cu sipci de lemn, sau cu vegetatie. Acestea vor crea senzatia de intimitate datorita elementelor naturale folosite, mai ales ca tendintele pentru designul de exterior, in acest an, pun accentul pe o decorare in stil minimalist. 

Niste plante inalte, de exemplu conifere, carpeni sau platani, impreuna cu mici arbusti de 60-100 cm, impreuna cu cateva plante acoperitoare care sa decoreze uniform solul in cazul unei gradini, au avantajul ca permit o intretinere usoara si nu iti vor solicita mult timp pentru ingrijire. 

In functie de buget si de timpul pe care il doresti pentru ingrijire, alege acele solutii de decorare care permit intretinerea cu usurinta a terasei pe tot parcursul anului.

Sursa foto: https://favi.ro/produse/p/vatra-de-foc-exterior-pyramid-79×68-cm?v=2768962 

Related Articles