TopGear.ro Diverse 10 Sfaturi pentru îngrijirea florilor tăiate

10 Sfaturi pentru îngrijirea florilor tăiate

de TopGear

Cu toții vrem ca buchetul de flori de-abia primit de la o persoană dragă, chiar dacă este compus din flori tăiate, să rămână frumoase cât mai mult timp. E atât de trist că ele își pierd rapid toată atractivitatea, că se ofilesc de cele mai multe ori doar în 2-3 zile.

Află în continuare dacă:

  • Este posibil ca să prelungești durata de viață a florilor tăiate?
  • Ce trucuri simple se pot folosi acasă pentru conservarea florilor tăiate?

Ulterior, după ce le testezi, poți lăsa un comentariu referitor la rezultatele pe care le-ai obținut în acest sens.

Oricine poate prelungi viața florilor din glastre, fără mare efort!

Păstrarea frumuseții aranjamentelor florale în vase de diferite capacități și forme nu mai este de mult timp o sarcină atât de dificilă, precum ai putea crede.

E suficient ca să urmezi câteva sfaturi simple date de către specialiști, în raport de speciile de flori tăiate și este este posibil ca să le păstrezi neofilite chiar și vreme de zece sau chiar cincisprezece zile.

Evident, primul pas în acest demers, înainte de îngrijirea propriu-zisă trebuie să înceapă cu selectarea unor flori tăiate sănătoase, mai rezistente.

La fel ca și oamenii, nu toate florile pot trăi împreună. Spre exemplu, zambilele și narcisele tăiate emit substanțe chimice, care dăunează altor flori, așa că este cel mai bine să le așezați în recipiente separate.

Dacă, în ciuda tuturor eforturilor, o floare a început să se ofilească, puneți-o câteva minute în apă caldă. Aceasta este ultima șansă de a o readuce la viață.

După aceea, aplicând în practică doar câteva trucuri la îndemâna oricui, testate deja de foarte mulți florari, dar și persoane particulare, poți să de bucuri o perioadă mai îndelungată de viața unui buchet frumos și să nu rămâi doar la a admira o banală poză făcută cu telefonul imediat ce ai primit florile respective.

1. Florile tăiate cu muguri, de culori mai închise, corect curățate și ambalate, durează mai mult

Evident, dacă ai obiceiul de a cumpăra și personal flori tăiate, nu uita ca să verifici dacă ele sunt curățate și ambalate corespunzător. Din nefericire, dacă vei cumpăra flori ofilite sperând că o să le revitaliza, s-ar putea să nu ai succesul dorit în încercarea ta de salvare a lor. Poți eventual ca să le îmbunătățești aspectul pentru câteva ore sau o zi, dar durabilitatea lor nu va fi nicidecum aceea la care visezi.

Este bine să te orientezi când cumperi personal flori tăiate către unele care au mulți muguri.  Cu cât numărul lor este mai mare, cu atât buchetul va dura mai mult.

2. Unele specii de flori tăiate sunt mai rezistente decât altele

Din nefericire, majoritatea florilor comercializate la florării, mai ales gerbera și trandafirii, încep ca să se ofilească după doar 3 – 5 zile după ce au fost tăiate.

În general, strelitzia, garoafele și crinii rezistă chiar și 10 – 15 zile după tăiere. La fel și alstroemeria, lisianthus și anthurium.

3. Atenție cum tai tijele florilor înainte de a le așeza în vasele cu apă

Nu uita să tai capetele tuturor tulpinilor. Fă acest lucru la un unghi de 45 grade. În acest fel, va fi mai ușor de absorbit apa de către flori.

O altă practică de bază, cunoscută de multă lume, capabilă de a ajuta florile să fie mai puțin perisabile este realizarea unei tăieturi cu un foarfece ascuțit la circa doi centimetri la bază, într-o direcție longitudinală. Aceasta secționare servește la creșterea zonei de absorbție a apei de către tijele plantelor.

Tăierile pot ca să fie făcute inclusiv cu niște cuttere bine ascuțite pentru a nu zdrobi țesuturile stem, predispunându-le în acest fel la o putrezirea timpurie.

Mai mult decât atât, dacă este posibil să se facă tăietura cu tulpina scufundată în apă, cu atât va fi mai bună va fi absorbția apei de către plantă.

4. Indiferent de tipul de floare tăiată și de aranjament, este esențial să se îndepărteze orice exces de frunze de pe tijele acestora

Motivul este extrem de simplu: acestea vor putrezi primele și vor infesta cu microorganisme apa din recipientele unde sunt păstrate.

5. Așează florile tăiate în vase suficient de mari și curate

Folosește întotdeauna doar un recipient curat (vază, bol, după caz) pentru a reduce riscul contaminării apei cu bacterii și alte microorganisme, care pot deteriora extrem de rapid florile. Selectează preferabil un recipient care are un gât lat, astfel încât tijele să nu prea fie strânse, în contact direct unele cu altele.

6. Folosește apa caldă pentru un plus de vitalitate adusă florilor tăiate

Atâta timp cât nu este apă clocotită, desigur! Temperatura acesteia ar trebui să fie în jur de 43 – 44 grade Celsius. Ulterior, vasul cu flori trebuie așezat într-un loc răcoros câteva ore. Explicația acestui procedeu este următoarea: moleculele de apă fierbinte se mișcă mai repede de-a lungul tulpinii, în timp ce florile pierd mai puțină apă, datorită aerului mai rece. Acest lucru sporește durabilitatea plantelor tăiate. Procesul se numește în limbajul de specialitate: „întărirea florilor tăiate”.

7. Se poate folosi doar apă călduță, dacă nu avem curaj să aplicăm procesul de „întărire”

Se poate pune buchetul de flori în apă călduță sau, în caz de precauție maximă, chiar la temperatura camerei. Florile tăiate absorb oricum mult mai bine apa caldă decât apa rece. Dar nu uita totuși faptul că mugurii se păstrează mai bine în apă rece!

8. Nu uita de schimbarea regulată a apei!

Schimbă apa în fiecare zi pentru a menține florile proaspete mai multă vreme. Recipientul de păstrare se spală foarte bine înainte de a pune noua apă. Acest lucru va reduce la minim riscul de infectare a plantei.

9. Folosește conservanți pentru flori

Aceste substanțe pot fi achiziționate de la orice raion specializat în plante sau florării sau le puteți pregăti personal. Datorită conservanților, florile vor rămâne proaspete mult timp, deoarece vor obține necesarul de care au nevoie pentru a rămâne mai mult timp în viață. În plus, conservanții conțin biocide, care împiedică răspândirea bacteriilor în apa unde sunt puse.

10. Protejează florile de soare de căldură, ținându-le departe de fructe

Florile tăiate nu trebuie expuse la lumina directă a soarelui, de asemenea, nu este bine să fie așezate lângă surse de căldură sau lângă un castron cu fructe, deoarece acestea emit etilenă, un gaz care accelerează căderea petalelor.

Etilenă emit și florile ofilite, deci ele trebuie scoase din recipiente imediat ce se observă că au început să sufere acest proces natural de degradare.

Dacă și tu vei ține seamă de aceste sfaturi simple, o să te bucuri pe deplin chiar și de frumusețea florilor tăiate pe care le-ai primit cadou sau le-ai cumpărat personal, nu doar de plantele vii din ghivece.

Related Articles