TopGear.ro Actualitate Cat costa sa faci ITP-ul in 2020?

Cat costa sa faci ITP-ul in 2020?

de TopGear

Astazi o sa va spunem de ce ITP-ul masinii este important, cand trebuie facut, care sunt actele necesare si mai ales cat te costa.

ITP-ul este o inspectie necesara pentru a putea circula in legalitate cu masina pe drumurile publice. Procedura este una simpla, insa e bine de stiut ca daca esti oprit de Politie cu ITP-ul expirat vei ramane fara numere si talon si inspectia va trebui atunci facuta la RAR, nu la o statie de ITP.

Potrivit legii, la fiecare inspectie periodica masinile trec sau nu de verificare in functie de cat de grave sunt problemele tehnice ale autoturismului. In cazul defectiunilor minore, legea spune ca vei putea trece de ITP. Daca insa se constata defectiuni majore, va trebui sa le remediezi si sa revii in service pentru ITP. Mai departe vom trece in revista cele mai importante detalii legate de ITP, inclusiv pretul si actele necesare.

Pret ITP 2020

Este normal sa te intrebi cat trebuie sa platesti pentru ITP. Pretul difera in functie de clasa automobilului tau.  Astfel, pentru un autoturism pe benzina, pretul mediu se ridica la aproximativ 120 de lei, in vreme ce proprietarii de masini diesel trebuie sa scoata din buzunar cel putin 150 de lei. Acelasi pret vei plati si daca detii un microbuz sau un autoturism 4×4. ITP-ul pentru motociclete sau mopede costa intre 80 si 100 de lei.

Acum ca ai aflat cat te costa sa faci ITP-ul in 2020, haideti sa iti spunem si cu acte trebuie sa te prezinti.

Pentru anul 2020, lista de acte necesare pentru efectuarea ITP este destul de restransa, si consta in urmatoarele:

Cele mai citite articole

•Certificat de inmatriculare al autovehiculului (talon) in original. In cazuri speciale, poti prezenta autorizatia provizorie de circulatie.

•Actul de identitate in original.

•Polita RCA (Asigurare de Raspundere Civila Auto) in original, valabila la data inspectiei.

•Cartea de identitate a masinii (CIV) in original, securizata de RAR.

Ce sanctiuni risti pentru lipsa ITP

Circularea cu ITP-ul expirat este un risc major pentru portofelul tau, asadar nu iti sugeram sa ti-l asumi. Daca totusi te prinde politia fara inspectia periodica valabila, risti o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei, cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii si confiscarea placutelor.

Din pacate, in acest caz, masina trebuie ridicata pe platforma si dusa la cea mai apropiata statie RAR, unde te va mai costa cateva sute de lei, intre 300-800 de lei. Daca masina iti ridica numerele si talonul din cauza unui ITP expirat, inspectia se va face doar la o statie RAR, nu la una ITP.

Cele mai citite articole

Related Articles