TopGear.ro Actualitate Cum să eviți datoriile ca antreprenor?

Cum să eviți datoriile ca antreprenor?

de TopGear

Nu există foarte multe companii care să nu aibă datorii, măcar pe termene scurte de timp. Dar, ținerea sub control a datoriilor este una dintre cheile suucesului afacerii dumnevoastră.

Putem vorbi de acele datorii „bune” care alimentează creșterea companiei și chiar a profitului. Dar există și reversul, respectiv datoriile „rele” care ne erodează profiturile și care uneori pot conduce chiar la falimentarea afacerii. 

Problema pentru orice antreprenor este de a ști când anume datoriile bune se pot transforma în datorii rele și de a opri o astfel de transformare, astfel încât profitul și sănătatea financiară a companiei să nu fie afectate.

Deci, ce putem face pentru a evita să fim îngropați în datorii?

Bugetați, bugetați și iar bugetați

Pentru a vă reduce datoria, începeți cu analiza bugetului. S-ar putea să descoperiți că toate acele costuri considerate de dvs. ca fiind „mici” să adauge foarte mult la bugetul lunar de cheltuieli. Dacă bugetul sau cheltuielile dvs. sunt neorganizate, va fi ușor să acumulați datorii rapid.

Faceți o schiță a tuturor cheltuielilor dvs., alocați suma de bani necesară pentru ca dvs. să puteți să vă derulați afacerea și respectați limitele de cheltuieli pe care ți le-ai stabilit.

Doar datoriile de care aveți nevoie (Nu mai mult. Nu mai puțin)

Antreprenorii au nevoie de bani din mai multe motive, dar mulți nu sunt realiști cu privire la câți bani au cu adevărat nevoie.

Scopul unui împrumut ar trebui să fie să vă ajute afacerea să ajungă la nivelul următor, nu la următoarele zece niveluri. De asemenea, împrumutul nu este un înlocuitor pentru generarea de venituri sau o „cârjă” permanentă pentru susținerea afacerii.

Nici contractarea unei datorii mai mici decât necesarul de finanțare nu este o soluție. Nu este nimic mai rău decât să rămâi fără fonduri, iar lipsa banilor la un anumit moment ar putea conduce la o creștere (uneori exponențială) a cheltuielilor pe care le plaficaseți. Acoperirea de urgență a „diferenței” vă poate determina, de asemenea, să apelați la împrumuturi mai scumpe (negociate în condiții de criză).

Costuri cât mai mici

Implementați o metodă de derulare a afacerii dvs. care să limiteze cât mai mult cheltuielile. Alegerea sectorului este esențială, unele dovedindu-se mai ușor accesibile, cu capital limitat, cum ar fi activitățile din domeniul serviciilor. De asemenea, este relevant să includeți o cerință negativă de fond de rulment în planul dvs. de afaceri: acest decalaj de flux de numerar permite companiei să se finanțeze pe termen lung numai cu comenzile clienților. De asemenea, puteți paria pe o activitate paralelă care nu implică costuri, cum ar fi consultanță sau instruire, care vă va servi ca fază de prospecțiune a activității dvs. comerciale. Poate fi, de asemenea, înțelept să vă bazați pe infrastructuri deja existente, atât pentru operarea în mediul digital (utilizarea serviciilor oferite de terți), cât și pentru operarea în mediul fizic real (subcontractare).

Cheltuiți bani doar pentru ceea ce aveți nevoie

Cumpărarea de lucruri de care nu aveți nevoie și lipsa bugetării cheltuielilor în funcție de venituri vă poate face să epuizați fondurile destul de repede.

Este recomandat să cheltuiți bani doar pentru acele lucruri care vă vor aduce beneficii afacerii.

De asemenea, trebuie să urmăriți cheltuielile, astfel încât să știți unde vi se duc banii.

Plătiți-vă datoria și fiți fericit pentru aceasta

Plata la timp este esențială. Vă scutește de plata unor majorări ori penalități și vă va ajuta în relațiile cu creditorii. Un bun platnic poate obține finanțări la dobânzi mai mici sau în condiții mai avantajoase.

Concentrați-vă pe plata datoriilor care vă produc cele mai mari „găuri” în buget: cele cu dobânzi mai mari sau la dobânzi egale, cele mai mari ca valoare nominală (prioritizați datoriile). Efectuați mai întâi cele mai importante plăți.

Consolidați-vă datoria cât de mult puteți

Consolidarea plăților datoriei dvs. este o modalitate excelentă de a reduce costurile lunare globale și de a vă ajuta să vă păstrați scorul de credit. Există o serie de opțiuni diferite, dar de obicei cea mai bună cale este combinarea tuturor împrumuturilor pe termen scurt într-o singură plată mai mare.

Rezumând…

Plătiți datoriile cât de repede puteți și concentrați-vă mai întâi asupra scăderii celei mai mari dobânzi.

Urmăriți și analizați cu atenție acei indicatori financiari care se constituie drept semnale de alarmă cu privire la sănătatea financiară a companiei dumneavoastră: indicatori de lichiditate, de solvabilitate, de profitabilitate.

Related Articles